Linkuri accesibilitate

Consecințele războiului din Ucraina: 50 de țări ar putea fi afectate în scurt timp de o criză alimentară


Prețul grâului ar urma să crească într-o primă fază, cu 8 procente, ca urmare a războiului din Ucraina.
Prețul grâului ar urma să crească într-o primă fază, cu 8 procente, ca urmare a războiului din Ucraina.

Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, specialiștii iau în calcul riscurile tot mai mari ale unei crize alimentare internaționale. Se preconizează ca 50 de țări să fie afectate, iar prețul grâului să crească cu 8 procente, spune Maximo Torero, economist specializat în agricultură.

Potrivit comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, Ucraina este al patrulea furnizor extern de alimente al Uniunii Europene, cele mai mari contribuții constând în porumb (52%) și ulei vegetal (23%).

În plus, alături de Rusia, Ucraina este cel mai mare exportator de grâu din lume - 30% din producția mondială este asigurat de cele două țări.

Ca o primă consecință, unele țări au impus deja restricții la exportul de cereale. Iar cel din Ucraina, nu poate fi luat în discuție.

Fiind un aliment de bază pentru 35% din populația planetei, lipsa grâului ar putea afecta 18 milioane de oameni. În prezent, 16 milioane de tone de porumb și 13.5 milioane de tone de grâu sunt blocate în Ucraina și Rusia, arată un raport al World Food Programme, o organizație umanitară care ajută țările defavorizate cu hrană.

„Războiul duce la riscuri pentru securitatea alimentară la nivel global, în special în Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Nu putem să stăm și să asistăm la asta”, adaugă Janusz Wojciechowski pe Twitter.

Afganistan, Etiopia și Siria, state care au trecut concomitent prin conflicte, schimbări climatice și pandemia de coronavirus, ar fi zonele cele mai afectate de criza alimentară.

La rândul lor, Tunisia, Algeria, Maroc, Liban și Turcia vor trebui să apeleze la alte țări, pentru a aduce în regiune cereale. Astfel, prețurile vor crește și mai mult, indică Politico.

Țară

Procent de cereale importate din Ucraina și Rusia

Turcia

75%

Egipt

70%

Tunisia

52%

Kenya

34%

Nigeria

31%

Sursa: Gallup

O consecință legată de scumpirea produselor pe care Maximo Torero a menționat-o pentru The Guardian este sporirea foametei în țările de mai sus.

Din cauza invaziei Rusiei, încă nu se cunoaște dacă agricultorii vor putea planta cereale în această primăvară, iar efecte vor fi vizibile în jurul lunii iunie, în preajma recoltelor.

„Porturile de la Marea Neagră au fost închise și chiar dacă liniile de cale ferată vor fi intacte, transportul cerealelor va fi imposibil”, a declarat economistul șef al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, Maximo Torero.

Restricții la export în numeroase țări

Unele state ale lumii, precum Turcia, Argentina și Serbia, au impus sau amenință că vor impune interdicții de export.

De la mijlocul lunii martie până în 15 mai, persoanele din Ungaria care doresc să comercializeze în afara țării grâu, secară, orz, ovăz, porumb, soia și semințe de floarea soarelui – considerate „produse de importanță strategică” –, trebuie să informeze autoritățile și o pot face doar în scopuri umanitare, arată o decizie a Guvernului.

O măsură asemănătoare a luat și Egiptul, care a interzis recent exportul de grâu, făină, linte și fasole, din cauza preocupărilor pentru rezervele de alimente, iar Indonezia a impus restricții pentru uleiul de palmier, componentă a uleiului de gătit, scrie CNN.

Miniștrii agriculturii din grupul G7 s-au reunit în 11 martie la Berlin, pentru a discuta pe tema invaziei Rusiei în Ucraina. Aceștia și-au arătat îngrijorarea, subliniind că evenimentul va avea impact asupra crizei și securității alimentare.

„Facem apel către toate țările să își mențină piețele alimentare și agricole deschise și să să se protejeze împotriva oricăror măsuri restrictive nejustificate asupra exporturilor. Mai departe, creșterea prețurilor la alimente și volatilitatea de pe piețele internaționale i-ar putea amenința pe cei mai vulnerabili, care trăiesc în medii cu securitate alimentară scăzută”, se arată în discuțiile avute de liderii din agricultură.

Ei mai adaugă că nu vor tolera prețurile crescute în mod artificial, care ar putea diminua disponibilitatea produselor alimentare.

Pe lângă grâu, un alt produs agricol ridică probleme: floarea soarelui. Uniunea Europeană importă 50% din uleiul de floarea soarelui produs de Ucraina, care poate fi folosit în mare parte pentru gătit.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură propune un set de 6 măsuri de criză:

  • Menținerea comerțului global cu alimente deschis. Lanțurile de aprovizionare ar trebui menținute pe deplin operaționale.
  • Țările care importau alimente din Ucraina și din Rusia ar trebui să își diversifice sursele.
  • Extinderea sistemului național de protecție al Ucrainei, pentru a se asigura că cei afectați de conflict sunt protejați.
  • Asigurarea protecției sociale refugiaților ucraineni de către țările care îi găzduiesc.
  • Evitarea impunerii de restricții de către țările afectate de conflict.
  • Menținerea transparenței în rândul piețelor piețelor.

Regiunile ucrainene care au fost afectate de război sunt și importante zone agricole.

Spre exemplu, regiunea Harkov, care a produs în perioada 2016-2020 între 1.501-2.300 de tone metrice de grâu (8% din totalul de grâu al țării) și 1.001-1.400 de tone metrice de semințe de floarea soarelui (10% din totalul de semințe de floarea soarelui a țării) este una dintre cele mai atacate de forțele armatei Rusiei de la începutul războiului ordonat de Vladimir Putin până acum.

  • 16x9 Image

    Norbert Nemeș

    A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

    nemesn-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG