Linkuri accesibilitate

Încercarea de a demasca traficul de droguri i-ar fi adus moartea președintelui din Haiti


Moïse și-a început mandatul în 7 februarie 2017, fiind ales cu peste 50% dintre voturi.
Moïse și-a început mandatul în 7 februarie 2017, fiind ales cu peste 50% dintre voturi.

Jovenel Moïse, președintele ucis al statului Haiti, ar fi demarat acțiuni de stopare a traficului de droguri și de arme din țară în perioada în care a fost omorât, arată un material The New York Times. Conform unor oficialități, aceasta ar fi și cauza decesului.

În dimineața zilei de 7 iulie, un grup de persoane înarmate a pătruns în reședința din Pétionville (Haiti) a fostului președinte, în timp ce acesta se afla în dormitor împreuna cu soția sa, Martine. Împușcat, Jovenel Moïse a murit; Martine Moïse, rănită, s-a prefăcut moartă, pentru a scăpa.

Ea a declarat pentru The New York Times că persoanele înarmate au răscolit dormitorul în căutarea unor documente și nu știe ce au luat cu ele. Anchetatorii au găsit biroul lui Jovenel Moïse vandalizat și plin de hârtii. Unul dintre presupușii făptași ar fi recunoscut că grupul încerca să recupereze documentul la care președintele lucra.

Înainte de asasinarea din iulie, Moïse ar fi întocmit o listă de persoane influente din țară – politicieni și oameni de afaceri implicați în tranzacții cu narcotice și arme – având intenția de a preda lista autorităților americane, după cum au declarat apropiații liderului politic. Acesta a instruit autoritățile să nu ierte pe nimeni, nici măcar pe cei care l-au ajutat să preia puterea.

În urma asasinatului, situația din țară s-a destabilizat și localncii au cerut dreptate.
În urma asasinatului, situația din țară s-a destabilizat și localncii au cerut dreptate.

Tot în perioada dinaintea morții, el a luat măsuri pentru a face ordine în cadrul Biroului Vamal din Haiti, a naționalizat un port care avea legături cu contrabanda și a distrus o pistă de aterizare, ulterior dovedindu-se că era folosită pentru spălare de bani.

Acum, apropiații săi se tem pentru viețile lor. Daniel Foote este un diplomat american trimis în Haiti, care a demisionat recent. El este de părere că traficul de droguri și de arme au fost factori decidenți ai asasinatului: „Oricine cunoaște politica sau economia Haitiului înțelege situația”.

Fostul președinte al țării, pe lista lui Moïse

Doi dintre oficialii care au fost însărcinați cu redactarea listei susțin că Charles Saint-Rémy, cunoscut sub numele de Kiko, este una dintre personalitățile-cheie care fac obiectul documentului. Om de afaceri, acesta este suspectat de către Departamentul de Combatere a Drogurilor (FDA) că s-ar fi implicat în comerțul cu substanțe interzise. Saint-Rémy este și cumnatul fostului președinte haitian, Michel Martelly, care l-a numit succesor pe Jovenel Moïse.

Saint-Rémy și Martelly au fost două personalități influente în timpul guvernării lui Moïse, având un cuvânt de spus atât în semnarea contractelor publice, cât și în numirea miniștrilior, au declarat membrii din administrația țării.

Autoritățile americane au arătat că una dintre cauzele asasinatului ar putea fi dorința fostului președinte de a pune capăt activităților ilegale, menționând că omul de afaceri Charles Saint-Rémy a fost suspect de crimă încă de la începutul investigațiilor.

„Când au plecat, au crezut că sunt moartă”, a afirmat soția lui Jovenel Moïse, în urma asasinatului.
„Când au plecat, au crezut că sunt moartă”, a afirmat soția lui Jovenel Moïse, în urma asasinatului.

Din rețeaua care se ocupă cu traficul de narcotice și de arme ar face parte și polițiști, arată materialul The New York Times. Aparate de zbor de mici dimensiuni aterizează frecvent pe piste clandestine, iar forțele de ordine au fost prinse ajutând traficanții. Pentru a ignora toate aceste fapte, judecătorii sunt mituiți să treacă cu vederea peste aspectele sărârșite.

„Orice persoană implicată în traficul de droguri are cel puțin un polițist în echipă”, a declarat pentry New York Times comisarul Compère Daniel.

La mijlocul lunii noiembrie, Samir Handal, om de afaceri, a fost oprit și reținut pe aeroportul din Istanbul, fiind unul dintre principalii suspecți de asasinarea lui Moïse. El ar avea legături cu Christian Emmanuel Sanon, un doctor haitian și martor important în cazul asasinării. Lista suspecților reținuți însumează mai mult de patruzeci de persoane.

Uciderea lui Jovenel Moïse a lăsat țara fără președinte, alimentând numărul de activități ilegale. Autoritățile au promis că vor face dreptate, dar anchetatorii au raportat intimidări și amenințări. Haitienii se tem că, în cazul în care autorii crimei nu vor fi identificați, scutirea pedepselor și numărul de ilegalități va crește.

  • 16x9 Image

    Norbert Nemeș

    A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

    nemesn-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG