Linkuri accesibilitate

Potrivit noii legislații, ministerul Sănătății decide dacă o suspendă din funcția de manager de spital pe Sorina Pintea


Sorina Pintea a stat câteva zile în arest, de unde a reclamat că este foarte bolnavă și a cerut să fie tratată în libertate
Sorina Pintea a stat câteva zile în arest, de unde a reclamat că este foarte bolnavă și a cerut să fie tratată în libertate

În urma unei ordonanțe de urgență privind întărirea capacității administrative a sistemului sanitar, eventuala decizie de suspendare sau înlocuire din funcția de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare în cazul Sorinei Pintea va fi analizată de ministerul Sănătății, nu de Consiliul Județean Maramureș.

Sorina Pintea, cercetată de Direcția Națională Anticorupție pentru luare de mită, şi-a depus demisia pe 2 martie şi a fost înregistrată trei zile mai târziu la Consiliul Judeţean Maramureş. Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă. În cazul Sorinei Pintea, acesta era de 30 de zile calendaristice, fiind încheiat între fostul ministru al Sănătății și Consiliul Județean Maramureș, spitalul fiind în subordinea CJ.

Plan amănunțit

Fostul ministru al Sănătății a depus o cerere de renunțare la demisie în ultima zi când avea această posibilitate.

Începând cu 2 aprilie 2020, dată la care a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța de urgența 40/2020, „ministerul Sănătății coordonează organizarea și funcționarea tuturor unităților sanitare din subordinea autorităților administrației publice locale și exercită inclusiv atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul acestor unități”.

Asta înseamnă că evaluarea managementului spitalului va fi analizată de minister. „Ea era în termenul legal când putea să revină asupra demisiei. Noi nu puteam decât să luăm act. Astfel, Consiliul Județean nu poate numi pe altcineva. Pe ordonanța respectivă, (OUG 40/2020) dacă o luăm ad-literam, ministerul va numi un nou manager. Ea avea dreptul să-și retragă demisia în termen de 30 de zile și din cîte știu și-a retras-o în ultima zi”, ne-a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Concediu medical prelungit

Demisia este un act unilateral, iar demisia unui şef sau al unui manager îşi face efectul după 30 de zile din momentul înregistrării. În tot acest timp, Sorina Pintea a fost manager al SJU Baia Mare pentru că nicio instanţă nu i-a interzis să-şi exercite funcţia. Ea s-a aflat în concediu medical în această perioadă, timp în care a fost înlocuită de directorul medical Vasile Pop. Înainte ca acele 30 de zile de preaviz să expire, Sorin Pintea a transmis o informare către CJ Maramureş, anunţând că renunţă la demisie. Consiliul Județean a luat act de acest nou document, trimiţându-l spre informare Spitalului Judeţean de Urgenţă​. Sorina Pintea ocupă acest post prin concurs pe perioadă determinată care expiră în toamna acestui an, urmând a fi organizat un nou concurs pentru postul de manager", a precizat pentru Agerpres, Amalia Babici Man, purtătoarea de cuvânt a CJ Maramureș.

Judecătoare milostive

Arestată preventiv de Tribunalul București pe 29 februarie, Pintea a contestat decizia și, pe 6 martie, două judecătoare de la Curtea de Apel București (CAB) au decis ca fosta ministră să fie cercetată sub control judiciar. Printre interdicțiile puse de instanță, judecătoarele Risantea Găgescu și Corina Cornelia Mindrila (fosta Gherghișan, fostă Dăescu) nu au menționat și aceea de a nu-și exercita meseria de manager al spitalului în incinta căruia ar fi luat mita, așa că Pintea a cerut să revină pe funcția de conducere. Deși a trecut mai bine de o lună de la ședința de judecată, cele două judecătoare nu și-au motivat decizia.

Acuzațiile procurorilor

Potrivit DNA, „în perioada decembrie 2019 - 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina (...) ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro şi 120.000 de lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect 'proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente', încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească (n.r. - Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare) cu societatea comercială. Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu ca manager şi ordonator de credite”, se arată în ordonanţa procurorilor.

Conform sursei citate, „în data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG