Linkuri accesibilitate

„Povestea vorbei”, Gustaw Herling-Grudziński, „Jurnal scris noaptea”


Detaliu de pe afișul conferinței „Costruire l’umana dimora. Presentazione del volume “Gustav Herling. Etica e letteratura”, Pisa, 15 ianuarie 2020
Detaliu de pe afișul conferinței „Costruire l’umana dimora. Presentazione del volume “Gustav Herling. Etica e letteratura”, Pisa, 15 ianuarie 2020

Realizator: Virgil Ierunca. Colaboreează la program: Alain Paruit.

Decembrie 1989

„Povestea vorbei”, Gustaw Herling-Grudziński, „Jurnal scris noaptea”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:08:21 0:00


(Document sonor păstrat în arhiva istorică RFE de la Hoover).

Gustaw Herling-Grudziński (1919- 2000) s-a născut la Kielce într-o familie de negustori iudeo-polonezi alcătuită dinJakub (Josek) Herling-Grudziński și soția sa Dorota (născută) Bryczkowska.

Mama sa a murit în 1932 de tifos.

A studiat literatura poloneză la Universitatea din Varșovia, studii întrerupte din cauza imvadării Poloniei la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

La sfîrșitul lui 1939, sub brutala ocupație a Poloniei de către Germania nazistă și Uniunea Sovietică, Herling-Grudziński a fost unul din fondatorii mișcării de rezistență Polska Ludowa Akcja Niepodległościowa, PLAN.

Aflat la Grodno (pe atunci sub ocupație sovietică), a fost arestat de NKVD în martie 1940 când încerca să treacă granița sovieto-lituaniană, și a fost condamnat la cinci ani de muncă silnică sub acuzația de spionaj,

A fost închis în lagărele de muncă de la Vitsbesk, Kargopol și Arhanghelsk timp de doi ani. A fost eliberat în 1942, după care s-a alăturat armatei conduse de generalul Władysław Anders și a luptat în Africa de nord și Italia. Pentru eroismul său în lupte a fost decoarat ci cea mai înaltă decorație militară poloneză Virtuti Militari.

În 1947, a fost co-fondator și inițial co-editr al reviztei de cultură și politică „Kultura”, care apărea la Roma.

Când revista s-a mutat la Paris, Gustaw Herling-Grudziński s-a stabilit la Londra, apoi la Neapole, unde s-a căsătorit cu Lidia, fiica filosofului Benedetto Croce.

A scris pentru publicația italiană „Tempo Presente”, condusă de Nicola Chiaromonte și Ignazio Silone, și pentru alte diverse ziare și periodice.

A încetat din viață la Neapole.

(Sursa: Wikipedia).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG