Linkuri accesibilitate

Poveștile „primarilor lui Dragnea” care au plecat spre „banii lui Orban”


Mai mulți primari PSD din Teleorman, fieful fostului lider Liviu Dragnea, candidează la alegerile locale sub sigla PNL.

Migrația politică a devenit o temă națională în campania pentru alegerile locale, după ce culoarea politică a multor candidați s-a schimbat peste noapte. Europa Liberă a stat de vorbă cu primarii PSD din Teleorman care vor să lase în spate imaginea de „oamenii lui Dragnea” pentru a se metamorfoza în liberali. Resortul din spatele acestor transferuri politice este banul, sursa de finanțare. Primarii sunt receptivi cât timp partidul pe care îl reprezintă poate ajuta comunitățile pe care le conduc.

Județul Teleorman are o populație ce depășește 360.000 de suflete și se numără printre cele mai sărace județe ale României. A fost condus aproape douăzeci de ani cu mână de fier de Liviu Dragnea, fost președinte al Consiliului Județean, ministru al Dezvoltării, vicepremier și președinte al PSD. La alegerile din 2016, partidul condus de Liviu Dragnea a reușit performanța să câștige 64 din totalul celor 97 de primării din județ.

La alegerile locale de acum, bătălia din județ este una extrem de dură și s-a lăsat și cu plângeri penale. Puternicul fief roșu din Teleorman încearcă să fie destructurat de PNL.

Pentru atingerea obiectivului electoral, conducerea PNL a apelat chiar și la primarii PSD. Șapte primari din județ au fost convinși să renunțe la cei trei trandafiri și să lupte pentru săgeata liberală. Foștii primari devotați lui Liviu Dragnea nu se dezic de fostul lider PSD, dar spun că venirea PNL la guvernare oferă mai multe oportunități comunităților pe care le conduc.

Cum au ajuns șapte primari să treacă de la PNL la PSD?

Social-democrații spun că prin presiuni, amenințări și șantaj. Candidații migratori spun că totul s-a desfășurat normal, din cauza faptului că nu au fost sprijiniți de partid în anii în care au condus comunele din Teleorman.

„Să nu ne facă un drum județean la 20 de kilometri de Alexandria? ”, se plânge primarul comunei Călinești, Gabriel Haită.

Primarul Simion Nedea, care conduce de mulți ani comuna Vitănești din Teleorman, spune că a fost nemulțumit de modul în care PSD a dirijat banii în județ.

Proiect pentru asfaltare, proiect pentru iluminat public, respinse. Alimentarea cu apă pe trei sate din patru a fost acceptată”, spune primarul recent trecut la PNL.

Aveți impresia că atunci când a fost PSD la guvernare a curs lapte și miere în primăriile PSD? Nu a fost vreo diferență între primăriile PSD și PNL. Nu a fost vreun avantaj”, afirmă primarul din Crângu, Siteavu Minel.

Primar în Ștorobăneasa este Ioana Măgereanu, care s-a remarcat prin contractele acordate Tel Drum. Și ea critică modul de repartizare a resurselor financiare.

„Pe Programul Național de Dezvoltare Locală 2 am avut trei proiecte depuse, cu toate că PSD a fost la putere, nu am primit decât un singur proiect, canalizare. Am două sute de elevi în școală, iar școala este nemodernizată, doar acoperișul a fost schimbat, iar ca dotare nu este la cerințele europene. Îmi doream ca partidul să îmi dea școala”, și-a exprimat oful aceasta.

Cu ochi pe banii de la Guvern

Cuvântul magic printre primarii traseiști este „oportunitate”. Recunosc că banii se dau de la București și e bine să ai relații la Palatul Victoria.

Social-democrații l-au acuzat pe secretarul general adjunct al Guvernului, Costel Barbu, că s-a ocupat de racolarea primarilor din județul Teleorman.

Gabriel Haită nu a plecat singur la PNL, ci a luat cu el toată organizația PSD Călinești.

Am fost primar PSD mereu. Sperăm la investiții mai multe către noi. Asta a fost dorința, PNL e la guvernare, interesul comunității e să venim cu investiții. Am văzut interesul comunității: să mai fac două trei investiții”, explică starea de lucruri din județ primarul venit de la PSD.

Ion Mănica din Dobrotești a luat doar 80% din organizația PSD la PNL. Adaugă că de restul nici nu avea nevoie, iar decizia schimbării partidului a luat-o după o discuție cu premierul Ludovic Orban.

Noi vrem să folosim oportunitatea. Oricare primar trebuie să țină cont de cine e la putere, ne-au pus în cârcă multe responsabilități, iar financiar nimic. Pe mine nu m-a amenințat nimeni, nu mi s-a promis marea cu seara, am pus o serie de condiții, am zis să dialogăm în vederea rezolvării acestor probleme ale mele. Eu am vorbit cu domnul Pârvulescu (n.r. – președintele PNL Teleorman) și cu domnul Orban să știți. Doamna Dăncilă, în tot mandatul de prim-ministru, nu a reușit să îmi răspundă la un telefon, la un mesaj, nu a reușit că a avut multă treabă. Ludovic Orban m-a primit în audiență. Asta a contat. Dacă un primar nu e ascultat, comunitatea e părăsită. Asta a cântărit în decizia de a trece la PNL. Eu m-am dus cu serie de probleme ale comunității. A spus cu asta te pot ajuta, cu asta nu, cu asta da. Faptul că mi s-a spus corect, nu pe ocolite, a contat”, a dezvăluit pentru Europa Liberă primarul cum a făcut pasul spre PNL.

Un alt primar care a schimbat partidul explică rețeta traseismului politic.

Eu am participat la câteva întâlniri PNL, am ajuns la concluzia că asta e oportunitatea pentru comună ca să ne rezolvăm problemele. Așteptăm banii de la guvern. Nu am o certitudine, promisiune am. Toți ochii sunt către puterea de la București, către fondurile europene. Întotdeauna e bine să ai un sprijin la București. Oportunitatea e mai mare acum pentru comuna mea”, a fost argumentul lui Simion Nedea.

Primarul din Crângu e și el deschis și spune că așteaptă banii de la guvernul Orban pentru finanțarea proiectelor din comuna sa.

Am așteptări de la PNL să îmi finanțeze proiectele. Am credința că PNL va finanța în perioada asta multe dintre proiecte. PNL își dorește foarte mult în Teleorman să demonstreze că se poate și altfel. PSD a fost timorat de-a lungul timpului, din cauza liderilor pe care i-a avut. Nu a avut curajul să dea drumul la investiții. Cred că au fost mulți bani pierduți pentru că le-a fost frică de DNA, întârziau foarte mult documentele. A venit perioada aceea cu cătușele și toată lumea s-a blocat, sperăm să nu mai fie perioadă ca atunci. Eu cred că se vor debloca sumele”, recunoaște primarul Minel Siteavu.

Primăriția din Ștorobăneasa mizează și ea pe banii care vor veni de la guvern în timpul PNL.

„Pe cei de la PNL îi văd mai aproape de oameni. Dragnea nu a știut ce s-a întâmplat în spatele lui. Eu am depus proiecte și sper că se vor rezolva. Am certitudinea că fiind la guvernare se vor uita la comunitățile care au probleme și ne vor da tot sprijinul”, spune optimistă Ioana Măgereanu.

Liviu Dragnea - modelul celor din PNL, aripa venită de la PSD

Când vine vorba de fostul lider, Liviu Dragnea, cel care trebuia să se asigure că banii sunt folosiți corect pentru dezvoltarea județului Teleorman, amintirile sunt încă puternice. Trecerea la PNL nu i-a făcut pe primarii PSD să se dezică de Dragnea în totalitate.

Domnul Dragnea a fost bine intenționat, a dorit să facă județul nostru să fie un județ dezvoltat, cu drumuri asfaltate. Domnul Dragnea nu merită să fie unde este, el a fost un luptător, el este un model pentru țara asta”, crede Ioana Măgereanu, proaspăta liberală.

Primarul din Dobrotești, Ion Mănica, are și el cuvinte de laudă la adresa fostului șef de județ și președinte de partid.

Domnul Dragnea era un om serios, știa să facă politică. Ne-a finanțat proiecte prin PNDL. Domnul Dragnea ne aloca câte cinci minute fiecărui primar în parte și spunea: spuneți problemele cu care vă confruntați. Dragnea a fost bun, a îndreptat și legea salarizării. A fost om parolist Dragnea. Nu mă dezic de Dragnea, sunt falși cei care se dezic de el. Toți au fost ajutați de omul ăla. A fost un personaj pozitiv pentru județ. Eu l-am simpatizat ca om politic și ca om, a știut să fie lider. Nu cred că plecam la PNL dacă astăzi era Dragnea în fruntea PSD”, spune primarul Mănica din județul Teleorman

A trecut la PNL, dar concepțiile nu i-au fost schimbate, nici în ce-l privește pe Dragnea, nici pe Ceaușescu. Pe ambii i-a plăcut și îi regretă.

Acum fac politica PNL, până acum am făcut politica PSD. Dacă îl apreciez pe Dragnea mă dă afară din partid sau cum? Mie mi-a plăcut și de Ceaușescu, chiar mult, știam și noi ce e aceea disciplină, ordine”, afirmă noul membru PNL din comuna Dobrotești.

Despre Viorica Dăncilă nu are cuvinte de laudă, spunând că a făcut o mare gafă prin candidatura la prezidențiale.

Nu m-am considerat printre oamenii lui Dragnea. Dacă veneau investiții mari în județ, mă consideram, dar așa, nu. Reproșuri nu aveai cum să îi faci lui Dragnea, nu era tipul de om căruia să îi faci reproșuri. Nu accepta să te plângi sau să îi faci reproșuri. Avea afinități pentru alți primari, nu eram pe lista de favoriți”, povestește primarul Gabriel Haită din comuna Călinești.

Minel Siteavu, primar în comuna Crângu, a fost la PSD între 2004 și 2008, apoi a trecut la PDL pentru un mandat de primar. S-a reîntors în PSD după o discuție cu Liviu Dragnea, iar după aceea a fost găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate. A câștigat un nou mandat din partea PSD în 2016. Anul acesta, a trecut în tabăra PNL. Spune că, de fapt, s-a întors la PDL.

„Domnul Dragnea ne-a promis în 2012 că ne ajută să primim o finanțare, dar apoi nu s-a întâmplat nimic. Până la urmă am pierdut finanțarea. Din 2012 nu am mai vorbit cu el un minut în particular. Cu alți colegi a vorbit, cu mine nu a vorbit. Eu nu am făcut parte din casă, din zona lui Dragnea”, susține primarul din comuna Crângu.

Anii au trecut, promisiunile nu s-au respectat, dar primarul nu crede că Liviu Dragnea a fost condamnat pe drept.

Eu cred că peste tot s-a făcut la fel, nu cred că e undeva unde nu s-a făcut la fel, cu angajatele alea. Credeți că Dragnea a inventat lingura și furculița? Probabil a văzut și el la alții”, este pledoaria edilului Stiveanu pentru fostul șef.

Simion Nedea are patru mandate de primar în comuna Vitănești, toate obținute alături de PSD. Anul 2020 este anul schimbării, a trecut și el la PNL.

Eu nu eram o persoană care să aibă o legătură directă cu Dragnea, nu eram din cercul de apropiați. Despre morți numai de bine”, e poziția primarului Nedea.

Nu crede că are vreo problemă în PNL pentru că i-a fost alături lui Liviu Dragnea mai bine de 16 ani.

Să îmi reproșeze mie că am fost cu Dragnea? Nu m-am simțit niciodată nici cu ciuma roșie, nici cu ciuma galbenă, eu am făcut administrație, nu politică”, a declarat Nedea pentru Europa Liberă

Viitorul liberal sună bine

Toți primarii vorbesc de o perspectivă pe termen lung. Edilii din Teleorman trecuți la PNL sunt convinși că partidul va câștiga alegerile parlamentare, ceea ce le va asigura prosperitatea comunelor pe o perioadă mai lungă de timp.

Eu nu cred că PSD va reveni la guvernare două-trei mandate de acum încolo”, crede primarul din Crângu.

Având în vedere conjunctura actuală, sunt convins că patru ani de zile vom guverna”, este pronosticul primarului Haită.

Cred că PNL o să rămână la putere și după parlamentare”, susține și primarul din Vitănești.

Primarii sunt aproape siguri că apropierea de PNL și victoria de la parlamentare o să le asigure banii pentru viitoare investiții.

Ce spun oamenii despre primarii traseiști

Trecerea de la PSD la PNL ar trebui să aibă efect asupra electoratului. Am încercat să aflăm chiar de la candidați care a fost percepția comunității când a aflat că primarul va candida din partea adversarului politic

Gabriel Haită dezvăluie că familia sa a fost mereu cu PNL, chiar dacă el candida pentru PSD.

Cetățenii votează omul, nu votează partidul. Oamenii nu mi-au reproșat că am trecut la PNL. Colegii din PSD nu mi-au reproșat plecarea la PNL. În cercul meu de prieteni, familie, toți aveau orientări către PNL. Faptul că eram la PSD, votau cu mine, dar orientarea era cu PNL. Copiii sunt oameni de afaceri, au înclinări liberale. Ca idee nu e bine să treacă primarul de la un partid la altul, sper că nu am făcut ceva greșit. Nu știu. Eu zic că nu”, a declarat primarul din Călinești pentru Europa Liberă.

Ion Mănica are și el încredere că oamenii vor înțelege transferul la PNL.

Oamenii ne știu de mici copii. Omul nu își schimbă părerea într-o lună de zile. Sunt primar de opt ani. Primul mandat l-am obținut cu PPDD, iar al doilea cu PSD. Omul își votează primarul, nu votează Parlamentul sau partidul. Eu am preluat PNL cu 102 voturi, atât au avut în 2016. Vom vedea cât îl ridic, eu am avut 1.800 în 2016”, a spus primarul din Dobrotești.

Primarul PSD, Simion Nedea, candidat din partea PNL în comuna Vitănești recunoaște că au existat și nemulțumiri.

Unii m-au certat că am trecut la PNL, că de ce nu i-am consultat, dar mulți sunt de acord”, a afirmat primarul.

„Candidez din partea PNL. Lumea mă întreabă de ce am plecat. Am plecat să pot continua proiectele, urmează finanțarea. De la PSD era mai greu”, argumentează și primarul din Crângu.

Alegerile locale au loc în 27 septembrie, într-un singur tur de scrutin. Primarii nu au voie să migreze în cei patru ani, deoarece își pierd mandatul. Singura variantă când nu își pierd mandatul este când sunt excluși de partidul din care fac parte. Migrația politică a fost criticată de președintele Klaus Iohannis, de președintele PNL, Ludovic Orban, dar liderii din județ au recunoscut că ea se practică.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG