Linkuri accesibilitate

Prăbușirea crytomonedelor. Bitcoin, la cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni


Încrederea investitorilor în cryptomonede a început să scadă, iar cotațiile mai multor monede virtuale a înregistrat o prăbușire.
Încrederea investitorilor în cryptomonede a început să scadă, iar cotațiile mai multor monede virtuale a înregistrat o prăbușire.

Moneda virtuală Bitcoin a scăzut, sâmbătă, cu peste 13%, fiind cotată sub pragul de 20.000 de dolari, cel mai slab nivel atins în ultimele 18 luni, informează Reuters și Wall Street Journal. Ethereum, o altă monedă a scăzut în 2022 cu peste 68%.

Prăbușirea crytomonedelor a generat o îngrijorare printre investitori, care încearcă să scape de active. Companii de creditare a criptomonedelor, precum Celsius Network sau Binance, au înghețat săptămâna aceasta retragerile și transferurile între conturi, iar mai multe companii din domeniul criptomonedelor au început să-și concedieze angajații.

Ritmul accelerat al pierderilor în bitcoin ar putea scădea nivelul de încredere al investitorilor în această monedă. Unele companii au încercat să achiziționeze bitcoin pentru a-i încetini prăbușirea, dar acest lucru nu a condus la rezultatul dorit.

Analiști din piață cred că scăderea va continua până la nivelul de 15.000 de dolari. Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, a scăzut, sâmbătă, cu aproximativ 13.7%, până la un minim de 17.593 de dolari , cel mai scăzut nivel din decembrie 2020 și până în prezent, potrivit Reuters.

Ether, a doua cea mai mare criptomonedă din lume, a scăzut, pe 13 iunie, cu peste 8%, la 1.303 dolari, cel mai scăzut nivel din martie 2021. Egold a ajuns la 45 de dolari.

Estimarea specialiștilor este că aproape 200 de miliarde de dolari au fost pierdute în ultimele zile din cauza prăbușirii monedelor virtuale.

Terra USD a rupt luna trecută legătura cu dolarul ceea ce i-a prăbușit valoarea.


Situația afectează și angajații din domeniu. Compania Coinbase Global va concedia aproximativ 1.100 de angajaţi, ca parte a unui plan de reducere a costurilor. Acţiunile Coinbase au scăzut cu aproape 80% în 2022, potrivit Mediafax.

Conform datelor publicatede firma CoinMarketCap, valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a coborât luni sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari, pentru prima dată după luna ianuarie 2021, ajungând până la un minim de 926 de miliarde de dolari.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Consumatorii riscă să-şi piardă toţi banii investiţi în criptoactive şi ar putea cădea pradă escrocheriilor, au avertizat instituţiile UE de supervizare în martie 2022.

Potrivit unui comunicat comun publicat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) şi Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA), "consumatorii se confruntă cu posibilitatea extrem de reală de a-şi pierde toţi banii investiţi în cazul în care cumpără aceste active".

Mesajul a reprezentat un avertisment al autorităţilor UE adresate consumatorilor care cumpără criptoactive, în care se subliniază că pentru ei nu există protecţie şi nu pot cere despăgubiri conform actualelor reglementări UE privind serviciile financiare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG