Linkuri accesibilitate

Președinta Taiwanului pleacă de la conducerea partidului de guvernare după eșecul din alegerile locale


Tsai Ing-wen sosește la conferința de presă la care și-a anunțat plecarea de la conducerea partidului aflat la guvernare în Taiwan. 26 noiembrie 2022
Tsai Ing-wen sosește la conferința de presă la care și-a anunțat plecarea de la conducerea partidului aflat la guvernare în Taiwan. 26 noiembrie 2022

Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen a demisionat sâmbătă din funcția de lider al Partidului Democrat Progresist (PDP), după eșecul strategiei de a obține voturi în alegerile locale cu un mesaj anti-China, transmite Reuters.

Alegerile pentru primari, lideri județeni și consilieri locali au aparent mize interne precum pandemia de Covid-19 și criminalitatea, iar cei aleși nu vor avea un cuvânt direct de spus în politica cu privire la China.

Tsai Ing-wen descrisese însă alegerile ca fiind mai mult decât un vot local, spunând că lumea urmărește cum Taiwanul își apără democrația pe fondul tensiunilor militare cu China, care revendică insula drept teritoriul său.

Principalul partid de opoziție, Kuomintang (KMT), conducea sau revendicase victoria, sâmbătă, pentru 13 din cele 21 de mandate de primar sau lider județean pentru care au fost organizate alegeri, inclusiv în capitala Taipei.

„Rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor noastre. Le acceptăm și acceptăm decizia poporului”, a declarat Tsai reporterilor la sediul partidului, unde a demisionat din funcția de lider al partidului. Ea a făcut un gest similar și după rezultatele slabe din 2018.

Mandatul lui Tsai Ing-wen la președinția Taiwanului se încheie în 2024.

Beijingul a transmis că rezultatul alegerilor locale arată că opinia publică dorește pace, stabilitate și „o viață bună”, și că va continua să lucreze cu oamenii din Taiwan pentru a promova relații pașnice, pentru a se opune independenței Taiwanului și intervențiilor străine.

XS
SM
MD
LG