Linkuri accesibilitate

Președintele a convocat pentru luni partidele la consultări


Administrația Prezidențială a anunțat calendarul negocierilor dintre președintele Iohannis și partidele parlamentare privind desemnarea viitorului prim-ministru.

Consultările vor avea loc luni, 14 decembrie, după următorul program:

  • Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 13:00 – Alianța USR-PLUS;
  • Ora 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi dimineață, la Cotroceni, cu premierul propus, Florin Cîțu, și cu liderii partidelor parlamentare care vor forma viitoarea coaliție guvernamentală.

La întâlnirea de la Cotroceni au fost Ludovic Orban, Dan Barna, Dragoș Tudorache și Kelemen Hunor. În cursul zilei, Iohannis va pleca la Bruxelles, unde joi și vineri va participa la reuniunea Consiliului European.

Discuțiile au avut loc înaintea începerii negocierilor oficiale între partidele care vor forma noua coaliție de guvernare - PNL, USR-PLUS și UDMR. Kelemen Hunor a anunțat după întâlnire că sâmbătă va avea loc o primă rundă de negocieri între cele trei formațiuni.

Liberalii au anunțat că îl susțin pe actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, pentru funcția de premier. „Cu o singură abținere, Biroul Politic Național al Partidului Național Liberal a decis ca propunerea noastră pentru funcția de premier să fie Florin Cîțu”, a spus, miercuri seară, Ludovic Orban.

Reacțiile nu au întârziat să apară imediat după anunț.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a spus că Florin Cîțu nu este o propunere serioasă, ci „de etapă”, în așteptarea altor mișcări.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a afirmat că PSD nu va vota un astfel de guvern. „Românii i-au sancționat pe toți, nu doar pe Orban”, spunea Ciolacu.

La rândul său, președintele USR PLUS, Dacian Cioloș, spunea că, indiferent de propunerea de premier pe care o va face președintele Klaus Iohannis, USR PLUS va testa „apetitul” premierului desemnat de a se angaja la reforme.

Copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, spunea că propunerea PNL pentru funcția de premier că este „o glumă”, „o cacealma” cu care președintele intenționează să își impună Guvernul.

XS
SM
MD
LG