Linkuri accesibilitate

Președintele Curții de Conturi, apropiat al lui Liviu Dragnea, cu apartament în București, stă într-o casă de protocol


Mihai Busuioc, președinte al Curții de Conturi, cu apartament în București, venituri și conturi de sute de mii de euro, locuiește într-o casă RAAPPS, la care nu plătește utilitățile sau decorarea și reparațiile. Sunt decontate din bani publici
Mihai Busuioc, președinte al Curții de Conturi, cu apartament în București, venituri și conturi de sute de mii de euro, locuiește într-o casă RAAPPS, la care nu plătește utilitățile sau decorarea și reparațiile. Sunt decontate din bani publici

Avere impresionantă, cu conturi de sute de mii în euro și dolari, împrumuturi de zeci de mii de euro acordate unor prieteni, apartament în București, dar cu reședință de la Regia protocolului de stat. Acesta este statutul lui Mihai Busuioc, numit de Liviu Dragnea președinte al Curții de Conturi

Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, a solicitat și primit locuință de procol de la RAAPPS, deși deține un apartament în București și venituri anuale, împreună cu familia, în valoare de 677.000 de lei. Toate cheltuielile cu această locuință sunt suportate de Regia de stat, în baza unei ordonanțe de urgență semnată de Viorica Dăncilă și de Eugen Teodorovici.

Astfel, începând din iunie 2018, pe lângă președintele în exercițiu, foștii președinți de stat, premierul și președinții Camerei Deputaților și Senatului, pot primi reședințe oficiale: Președintele Curții Constituționale, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele Curții de Conturi, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, președintele Academiei Române. Pentru toate aceste categorii de demnitari, cheltuielile cu întreținerea acestor imobile sunt gratuite.

Cei doi beneficiari

În aceste condiții, am întrebat Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) dacă noii beneficiari din ordonanță au solicitat reședință oficială. Dintre aceștia, președintele Curții de Conturi Mihai Busuioc și președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, au solicitat și primit „din fondul locativ administrat de R.A.-A.P.P.S., un apartament situat în București, cu destinația de reședință oficială”, se arată într-un răspuns al Regiei către Radio Europa Liberă.

Ioan Aurel Pop este în același timp președintele Academiei Române, cu sediul în București, și rectorul Universității Babeș-Bolyai, de la Cluj, face naveta, are trei salarii și două case, ambele imobile fiind la Cluj, iar una este închiriată, potrivit declarației de avere.

Cazul lui Mihai Busuioc este diferit. El deține încă din 2008 un apartament, proprietate personală, în București. L-am întrebat pe președintele Curții de Conturi care sunt motivele pentru care a cerut o locuință de la stat, dar până la publicarea acestui material nu am primit un răspuns.

Utilitățile și redecorarea caselor, gratis pentru locatari

Prin aceeași ordonanță din 2018, după introducerea unui nou articol, beneficiarii de reședințe oficiale sunt scutiți de plata tuturor utilităților. Astfel, „Cheltuielile de întreținere pentru energie, gaze, apă, canal, amortizarea și uzura mijloacelor fixe și a obiectelor de inventar, taxele și impozitele pe clădiri și terenuri aferente utilizării reședinței oficiale se suportă din fondurile R.A.- A.P.P.S”, se arată în ordonanța de urgență a lui Dăncilă.

Imediat, o altă frază, dă posibilitatea ca beneficiarii de reședințe oficiale să-și amenajeze după bunul plac locuința, plata fiind făcută de instituțiile la care sunt angajați. „Costurile serviciilor solicitate de către beneficiari, altele decât cele suportate din fondurile R.A.-A.P.P.S., vor fi plătite de către instituțiile în care își desfășoară activitatea persoanele beneficiare, în baza unor contracte de prestări de servicii încheiate cu R.A.-A.P.P.S., cu încadrarea în prevederile bugetare anuale aprobate instituțiilor cu această destinație, prin legea bugetară anuală”, se mai arată în actul normativ emis anul trecut.

Avere de bugetar

Mandatul de președinte al Curții de Conturi este de 9 ani. Mihai Busuioc are o avere impresionantă, câștigată exclusiv din exercitarea unor funcții publice. Astfel, el deține, în coproprietate, un teren în Corbeanca – Ilfov, un apartament de 88 metri pătrați în București cumpărat în 2003, aproape 1 milion de lei, 140.000 de euro și 277.000 de dolari în conturi bancare, incljusiv în două bănci americane. A câștigat anul trecut 293.000 de lei ca președinte al Curții de Conturi, la care se adaugă salariul soției, adică 384.000 de lei ca angajată a unui birou notarial. Busuioc a avut dare de mână și a împrumutat și două persoane cu o sumă de 27.000 de euro.

Mihai Busuioc este un apropiat a fostului lider PSD Liviu Dragnea, fiind numit în acestă funcție în 2017. Pe atunci, Busuioc era secretarul general al Guvernului. El a absolvit o facultate de drept privată, a fost secretar adjunct la ministerul Dezvoltării când Dragnea era ministru, a absolvit Colegiul Național de Apărare, anterior fiind conducător de carte funciară la primăria Sectorului 4.

Newsweek a scris că Busuioc conduce instituția care verifică modul în care se cheltuie banii publici, fără a avea studii de specialitate.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG