Linkuri accesibilitate

Președintele Donald Trump vrea să amâne summitul G7 și să invite și Rusia: ”Este un grup depășit”


Președintele SUA, Donald Trump

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat sâmbătă că va amâna până în septembrie sau mai târziu un summit al Grupului Celor Şapte (G7) ce ar fi trebuit să fie organizat în iunie, spunând că își doreşte să extindă lista de invitaţi pentru a include Australia, Rusia, Coreea de Sud şi India, relatează BBC.

Nu am sentimentul că G7 reprezintă corect ce se petrece în lume. Este un grup de ţări foarte depăşit", le-a declarat Donald Trump jurnaliştilor aflaţi la bordul avionului Air Force One în timpul întoarcerii sale la Washington din Cape Canaveral în Florida.

În câteva ocazii anterioare, Donald Trump a sugerat ca Rusia să fie invitată având în vedere importanţa strategică a Moscovei la nivel Mondial.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Alyssa Farah, a declarat că Trump doreşte ca summitul să se centreze pe discuţiile despre China şi criza coronavirusului.

Grupul G7, pe care SUA îl găzduiește în acest an, include Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie.

Cancelarul german Angela Merkel anunțase deja că respinge invitația președintelui de a participa personal la summit, invocând cauze legate de pandemie.

Purtătorul de cuvânt al acesteia i-a mulțumit lui Trump, dar a spus că liderul german „nu poate fi de acord cu participarea personală la o călătorie la Washington”.

Emmanuel Macron a declarat sâmbătă, după refuzul Angelei Merkel, că este ”disponibil” să meargă la Summitul G7, dar că dorește ”prezența tuturor”.

Vineri, Boris Johnson "a fost de acord asupra importanței convocării G7 în persoană în viitorul apropiat", în urma unei discuții cu președintele american, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG