Linkuri accesibilitate

Președintele Franței, la summitul de la Sibiu: Europa nu trebuie distrusă prin poziții naționaliste


Șeful statului francez, Emmanuel Macron, întâmpinat de președintele Klaus Iohannis, înaintea Summitului informal al UE de la Sibiu
Șeful statului francez, Emmanuel Macron, întâmpinat de președintele Klaus Iohannis, înaintea Summitului informal al UE de la Sibiu

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, înaintea reuniunii informale a șefilor de stat și de guvern din UE, că este nevoie de „o Europă care protejează” și, de aceea, în opinia sa „refondarea Schengen este absolut esențială”.

„Ne trebuie o Europă care protejează şi, deci, trebuie să avem o Europă care protejează, la frontierele sale, europenii şi, în această privinţă, pentru mine, refondarea Schengen - să avem o protecţie adevărată - este absolut esenţială”, a spus Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron a amintit și el de apropierea alegerilor europarlamentare când cetățenii europeni vor avea șansa de a decide dacă vor să „construim în continuare împreună sau să distrugem Europa prin poziții naționaliste”.

„În acestă zi a Europei suntem cu toții împreună să vorbim despre Europa, despre proiectele comune. În mai puțin de 15 zile vom avea alegeri europene. Cetățenii europeni vor avea de ales dacă vrem să construim în continuare împreună sau să distrugem Europa prin poziții naționaliste. Azi vom discuta despre viitorul Europei si despre proiectele pe care trebuie să le apărăm", a spus Macron.

El a amintit că Europa trebuie să știe cum să se apere în fața provocărilor pe care le are înaintea sa și a explicat care sunt, în opinia lui, prioritățile pe care Uniunea Europeană ar trebui să le aibă în următorii ani: reducerea emisiilor de carbon, protejarea frontierelor și securitatea Europei.

Șeful statului francez a caracterizat ~Declaraţia de la Sibiu~, document care va fi adoptat la finalul reuniunii, drept una „ambiţioasă”.

Summitul informal al UE de la Sibiu

Reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, din 9 mai, are loc pentru prima dată, în România, la Sibiu, în contextul în care România deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Summitul este găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, iar reuniunea va fi condusă de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Printre participanții la Summitul informal se numără cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

La Sibiu, liderii europeni vor discuta despre agenda Uniunii Europene în următorii cinci ani și vor încerca să dea un semnal de unitate, mai ales în contextul în care Marea Britanie va părăsi construcția comunitară, iar alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în mai puțin de o lună.

Data aleasă pentru summit - 9 mai - este una simbolică, fiindcă reprezintă aniversarea declarației ministrului de externe francez Robert Schuman din 1950, prin care a fost propusă crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelui (CECA), piatra de temelie a UE, și este sărbătorită Ziua Europei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG