Linkuri accesibilitate

Președintele Franței, Macron a discutat cu omologul său chinez Xi despre derapajele din Hong Kong


Emmanuel Macron (dreapta)și Xi Jinping la Beaulieu-sur-Mer, pe riviera franceză, în martie 2019

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său chinez Xi Jinping au o lungă discuţie telefonică în care au discutat între altele și situația din Hong Kong, potrivit administraţiei prezidenţiale franceze fără a da mai multe detalii, potrivit Reuters. China se află sub o presiune tot mai mare din partea statelor occidentale pentru a renunţa la impunerea unei noi legi privind securitatea naţională în provincia autonomă Hong Kong.

Asupra Chinei se fac mari presiuni în această perioadă, după ce Congresul Naţional al Poporului, organul legislativ al Chinei, a adoptat acum două săptămâni legea securităţii naţionale pentru Hong Kong. Această lege, face parte dintr-o lungă serie de regrese pentru statul de drept și evoluția democratică ale Hong-Kongului, cum a fost și concedierea pe considerente ideologice a unor legislatori.

Preşedintele francez a mai abordat cu Xi Jinping, chestiunea pandemiei, situația Organizației Mondiale pentru Sănătate, dar și posibilitatea unei noi date pentru organizarea summit-ului UE-China, programat iniţial pentru 14 septembrie la Leipzig (Germania), dar care a fost amânat.

Acest schimb telefonic de opinii are loc după o perioadă de tensiuni între Paris şi Beijing. La mijlocul lunii aprilie, ministrul afacerilor externe Jean-Yves Le Drian l-a convocat pe ambasadorul chinez în Franţa după publicarea pe site-ul ambasadei a unui lung articol care acuza personalul francez al unităţilor de cazare pentru persoanele în vârstă dependente (Ehpad) pentru că ar fi lăsat rezidenţii „să moară de foame şi boli". „Dorim să fim respectaţi aşa cum doreşte şi China, la rândul ei" să fie respectată, a declarat atunci şeful diplomaţiei franceze


Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG