Linkuri accesibilitate

Președintele Germaniei le-a cerut iertare polonezilor la 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial


Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, La Wielun, Polonia, prima localitate bombardată de armata nazistă în 1939

"Mă înclin în faţa victimelor atacului de la Wielun. Mă înlcin în faţa victimelor poloneze ale tiraniei germane. Şi cer iertare", a spus Frank-Walter Steinmeier în germană şi poloneză, în prezenţa inclusiv a omologului său polonez, relatează dpa.

Alături de numeroşi lideri de stat şi de guvern, Steinmeier se află în Polonia pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. La Wielun, el a fost însoţit de preşedintele polonez Andrzej Duda şi de primarul oraşului Pawel Okrasa, alături de alţii.

”Germanii au comis crime împotriva comunității în Polonia. Oricine pretinde că s-a terminat, că domnia terorii național-socialiștilor asupra Europei este un eveniment marginal în istoria germană să se judece singur”, a subliniat președintele Germaniei.

”Nu vom uita, vrem să ne amintim și ne vom aminti”, a spus Steinmeier.

Înainte de comemorările de la Wielun, președintele polonez declarase, într-un interviu acordat cotidianului german „Bild”, că țara sa se așteaptă la reparații financiare din partea Germaniei pentru atrocitățile din Cel de-al Doilea Război Mondial.

Joi, și premierul Greciei a cerut Berlinului daune financiare pentru evenimentele care începeau acum opt decenii.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG