Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis îi asigură pe românii din Marea Britanie că vor fi bine și dacă Brexitul va fi fără acord


Klaus Iohannis a anunțat în premieră că a negociat cu Theresa May condiții bune pentru românii aflați în Marea Britanie, în cazul în care retragerea Londrei din UE va avea loc fără acord
Klaus Iohannis a anunțat în premieră că a negociat cu Theresa May condiții bune pentru românii aflați în Marea Britanie, în cazul în care retragerea Londrei din UE va avea loc fără acord

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că drepturile cetățenilor români care trăiesc în Regatul Unit sunt „foarte bine asigurate”, indiferent de modul în care va avea loc Brexit.

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că, și în cazul în care Brexitul se produce fără un acord, românii stabiliți în Marea Britanie nu vor avea de suferit, pentru că au existat negocieri între Palatul Cotroceni și Downing Street în cadrul unui acord bilateral între cele două țări.

Aflat la Bruxelles, unde șefii de stat și de guverne negociază cu premierul britanic condițiile și data retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, Iohannis a spus că există „o șansă reală pentru obținerea unei ieșiri controlate” a Regatului Unit.

„Oricum ar fi, cetățenii români sunt prima preocupare pe care o avem. Sigur, în varianta încheierii acordului, drepturile lor sunt foarte, foarte bine asigurate, dar noi am purtat multe discuții și în bilateral. Chiar eu am discutat în repetate rânduri cu doamna prim-ministru May, pentru a avea siguranța că, și în cazul unui No Deal, ajungem, în bilateral, la o înțelegere care este foarte bună pentru cetățenii noștri și, de partea cealaltă, pentru cetățenii britanici. Deci, în această chestiune, stăm bine. Sigur, varianta cea mai bună este încheierea unui acord”, a declarat Iohannis.

Theresa May se află la reuniunea șefilor de stat din UE pentru a solicita o amânare a ieșirii efective a Regatului Unit din UE, în condițiile în care Parlamentul de la Londra nu a acceptat acordul negociat de May cu UE, care cuprinde termenii retragerii și statutul pe care îl vor avea vămile, comerțul, libera circulație între Regatul Unit și Uniune.

Theresa May a discutat în mai multe rânduri cu Klaus Iohannis despre statutul românilor din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără acord
Theresa May a discutat în mai multe rânduri cu Klaus Iohannis despre statutul românilor din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără acord

Liderii europeni trebuie să ia o decizie în unanimitate, însă, la reuniunea din aceste zile de la Bruxelles, a reieșit că oferă ca dată a Brexitului două termene, înainte de alegerile europarlamentare. Asta, în condițiile în care Parlamentul britanic urmează să decidă, săptămâna viitoare, dacă va accepta acordul negociat cu UE, același cu cel respins recent de două ori cu cel mai categoric scor la vot din istoria modernă de la Westminster.

Relevanța pentru România a acestor negocieri este că există posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească UE fără acord la 22 mai sau chiar mai devreme. În aceste condiții, este important ca, în lipsa unui acord UK-UE, România să aibă propria înțelegere cu Marea Britanie în privința statutului pe care îl vor avea pe teritoriul Marii Britanii cei 430.000 de români aflați în Regatul Unit.

La nivel de stat, România are un parteneriat strategic cu Marea Britanie, însă nu prevede condiții pentru Brexit. Declarația președintelui Iohannis aduce noutate, în contextul în care la nivel oficial Guvernul de la București nu a anunțat vreo negociere care să vizeze perioada postBrexit.

După Brexit, în cazul în care nu va exista un acord, la Londra se vorbește despre permis de ședere pentru studenții europeni aflați la studii (în jur de 30.000 în anul 2016 - data referendumului „remain or leave”), ca și pentru oamenii aflați la muncă.

XS
SM
MD
LG