Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis critică numirea făcută de PNL la Mureș. Reacția lui Orban


România - președintele Klaus Iohannis
România - președintele Klaus Iohannis

UPDATE - Premierul Ludovic Orban și-a însușit criticile președintelui și recunoaște că „a fost o numire nepotrivită” directorului de la Mureș și spune că a dispus demiterea sa.

„De altfel, am și dispus plecarea acelui om care a fost numit. Poziția președintelui și poziția mea sunt foarte clare în privința administrației. Noi ne dorim o administrație în care factorul politic să aibă o influență din ce în ce mai mică. Chiar punctul meu de vedere e că cine vrea să facă o carieră în funcția publică nu trebuie să aibă treabă cu politica. Toate funcțiile trebuie ocupate prin concurs. Aici fac o paranteză - noi, din păcate, nu am mai putut să organizăm niciun concurs, pentru că în trecerea de la starea de urgență la starea de alertă majoritatea PSD din Parlament a blocat prin Legea 55 toate concursurile”, spune Ludovic Orban.

El spune că își dorește o administrație bazată pe principiul competenței, meritocrației, bazată pe selectarea funcționarilor pe bază de concurs organizat în condiții transparente

„Angajamentul nostru ferm este că pentru o administrație bazată pe principiul competenței, meritocrației, bazată pe selectarea funcționarilor pe bază de concurs organizat în condiții transparente, în procedurile de organizare evaluarea nu trebuie făcută numai de reprezentanți ai conducerii instituției, ci trebuie implicate reprezentanți ai universităților, ai asociațiilor profesionale. De asemenea, obiectivul nostru e să depolitizăm Agenția Națională a Funcționarilor Publici și chiar să schimbăm subordonarea actuală, pentru că la ora actuală este subordonată Guvernului și ar trebui găsită o formă de organizare să aibă autonomie, astfel încât să poată să implementeze toată legislația în domeniul funcției publice”, conchide Orban.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat vineri față de numirile politice făcute de PNL și a criticat schimbarea inginerului Ovidiu Ianculescu, de la șefia Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), Mureș cu un om de partid.

Recorder a scris că șeful Apelor Române, Ervin Molnar, a forțat schimbarea lui Ianculescu, un tânăr inginer de 36 de ani care a urcat trepele profesionale pe forțe proprii, fără afiliere politică, ajuns prin concurs în funcția de director în 2019, cu un om de partid.

„Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare”, a transmis vineri șeful statului.

„Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite și reprezintă totodată un afront adus cetățenilor și o frână în dezvoltarea oricărei societăți democratice. Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care își găsește facil locul o clientelă politică incompetentă”, spune Klaus Iohannis.

El a adăugat că „toate partidele trebuie să înțeleagă faptul că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetățeanului. Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat și pentru care românii mi-au acordat susținerea lor” și s-a referit la „numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituții își îndeplinesc misiunea publică.”

„Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu dețin competențele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să își îndeplinească atribuțiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat”, a adăugat Klaus Iohannis.

Pentru a nu mai exista niciun dubiu, Iohannis a spus că se referă explicit la cazul de la Mureș, semnalat de mass-media, și a informat că a avut o discuție cu premierul Ludovic Orban despre „necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucția României pe baze și valori solide.”

El a spus că i-a cerut premierului ca „măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii.”

Recorder a scris că Ovidiu Ianculescu, în ciuda tentativei șefului Apelor Române de a-l discredita într-o postare pe Facebook, nu este membru în niciun partid politic și și-a ocupat funcția de director prin concurs, având în spate o pregătire de specialitate cu studii în domeniu. Tot jurnaliștii de la Recorder au relatat că subordonații lui Molnar din corpul de control al Apelor Române ar fi intrat peste Ianculescu în birou și i-au cerut demisia, „după care pe postul său a fost numit un membru PNL, fără nicio pregătire în domeniu și fără niciun concurs”.

XS
SM
MD
LG