Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis la Bruxelles: Azi e ziua decisivă, avem încă o șansă


Președintele Klaus Iohannis

Aflat la Bruxelles la summitul liderilor UE unde s-ar putea ajunge la un acord asupra planului de relansare economică, președintele Klaus Iohannis a spus că e încă optimist

”Sunt moderat optimist, avem încă o șansă și cred că astăzi este ziua decisivă, când ne vom da seama dacă putem acum, în această sesiune, să ajungem la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămâni pentru a relua aceste înțelegeri”, a afirmat Iohannis, într-o declarație de presă la Bruxelles.

Deocamdată, cei 27 de șefi de stat și de guvern, după două zile și două nopți de negocieri, nu au putut încă „ajunge la un acord pe viitorul exercițiu financiar și pe fondurile de relansare economică”, a precizat președintele, notând însă că „vestea bună este că toată lumea își dorește să ajungem la un acord”.

Klaus Iohannis a afirmat că propunerea privind condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept „a dus la multe discuții”, dar România nu se opune acestei idei și nu riscă să fie penalizată în acest cadru, deoarece „tema statului de drept a fost rezolvată prin referendumul de anul trecut și prin schimbările politice care s-au făcut” la București.

În acest context, premierul ungar Viktor Orban l-a acuzat duminică pe omologul său olandez că vrea să "pedepsească financiar" Ungaria prin insistența de a condiționa alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

"Nu știu din ce motiv personal premierul olandez mă detestă pe mine sau Ungaria. Mă atacă atât de dur. Și spune foarte clar că deoarece Ungaria, în opinia lui, nu respectă statul de drept, ea trebuie pedepsită financiar", a declarat Viktor Orban într-o conferință de presă, la Bruxelles.

Comisia Europeană a propus crearea unei legături directe între alocarea ajutoarelor financiare prevăzute în Fondul de relansare și statul de drept. Ungaria, Polonia și Slovenia se opun unei astfel de condiționări.

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis (sursa - Administrația Prezidențială):

 • Iată că, după două zile și două nopți de negocieri, din păcate încă nu s-a putut ajunge la un acord pe viitorul exercițiu financiar și pe fondurile de revigorare, relansare economică.
 • Vestea bună din toată negocierea, după părerea mea, este că toată lumea își dorește să ajungem la un acord. Dar de acolo până la acordul propriu-zis se pare că mai este mult de negociat. Sunt teme foarte complicate, ca să se înțeleagă de ce nu s-a ajuns încă la un acord.
 • Nu se discută doar despre cuantum, deci despre sume. Se discută, de exemplu, foarte aprins despre proporția între granturi, adică fonduri practic nerambursabile, și împrumuturi pentru fiecare țară și suma totală.
 • Se discută foarte intens despre condițiile de acordare a acestor sume, așa-numitele condiții de gestionare sau de guvernanță a fondurilor, unde, sigur, unii doresc o abordare mai lejeră, mai bazată pe abordări naționale, alții își doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei, deci problemele sunt complicate. Pe de altă parte, pentru acordarea acestor fonduri, foarte multe state membre solicită o legătură strânsă cu verificarea statului de drept, care iarăși este o temă care a dus la multe discuții.
 • Ca și o notă, pentru România statul de drept nu este o problemă și nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, în România tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut și prin schimbările politice care s-au făcut, deci, iată, la acest capitol stăm bine.
 • Deocamdată, se negociază și astăzi încă în formate mai mici, urmând ca peste puțin timp să începem un nou plen, să verificăm în ce măsură putem să facem progrese și în ce măsură pozițiile statelor membre și a grupurilor se pot apropia și, în final, armoniza.
 • Pentru România, pentru mine, pentru echipa cu care am venit aici, în continuare temele prioritare sunt aceleași.
 • Avem absolută nevoie de fonduri consistente, substanțiale. Avem nevoie de bani pe coeziune, pentru multele proiecte de autostrăzi, căi ferate, spitale, școli, și așa mai departe.
 • Avem nevoie de fondurile pentru agricultură. Fără ele este aproape imposibil de imaginat cum ar arăta agricultura în România.
 • Dar, evident, avem nevoie de fonduri substanțiale pentru revigorare economică și, în afară de asta, pentru mine și pentru noi în general o flexibilitate rezonabilă între fonduri și felul în care se gestionează fondurile este vitală.
 • Până în momentul acesta, lucrurile pentru România s-au negociat, s-au mișcat într-un mod rezonabil, dar aici, la negocieri, până când nu s-a negociat tot, practic nu s-a negociat nimic.
 • Sunt moderat optimist, avem încă o șansă și cred că astăzi este ziua decisivă, când ne vom da seama dacă putem acum, în această sesiune, să ajungem la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămâni pentru a relua aceste înțelegeri.
 • Important, totuși, după părerea mea, este că toată lumea își dorește acest acord. Toată își dorește și a înțeles că este nevoie de legătura între bugetul multianual și fondul de relansare economică.
 • Deci, continuăm cu a treia zi și cu siguranță și cu a treia noapte de negocieri.


Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG