Linkuri accesibilitate

Președintele Israelului la București: mize economice, combaterea antisemitismului


Președintele Klaus Iohannis a primit, marți, 8 iunie, vizita președintelui Israelului, Reuven Rivlin.
Președintele Klaus Iohannis a primit, marți, 8 iunie, vizita președintelui Israelului, Reuven Rivlin.

Președintelui Israelului, Reuven Rivlin, se află într-o vizită de stat în la București, menită să marcheze, în data de 11 iunie, 73 de ani de relații diplomatice neîntrerupte.

Securitatea cibernetică, agricultură și managementul apelor, sănătate și smart cities sunt temele care vor fi abordate în discuțiile economice. Reuven Rivlin este însoțit de peste 50 de oameni de afaceri israelieni și de înalți oficiali din cadrul Ministerelor Economiei și Afacerilor Externe din Israel, în vederea construirii de noi parteneriate, după cum arată Reuven Rivlin într-un editorial publicat înaintea sosirii în România.

Președintele Reuven Rivlin s-a întâlnit, marți, la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis și are programate discuții și cu reprezentanții Guvernului și ai Parlamentului, iar miercuri va participa la Forumul Economic România - Israel, desfășurat la Parlament. De asemenea, el va rost un discurs în fața Camerelor reunite.

Combaterea antisemitismului

După discuțiile de marți de la Cotroceni, Președintele Rivlin a declarat:„faptul că România a fost singura ţară din blocul comunist care niciodată nu a rupt legăturile cu Israelul reflectă legătura solidă dintre ţările noastre". El a vorbit despre eforturile de combatere a antisemitismului: „Noi, desigur că nu uităm istoria - antisemitism violent, pogromuri, omoruri, în special în timpul Holocaustului. /.../ Noi apreciem mult toate măsurile pe care le-a luat România pentru a transforma promisiunea 'niciodată din nou' în existenţă. Asta include şi hotărârea de a construi un muzeu de a istorie a evreilor şi a Holocaustului din România", a spus Reuven Rivlin.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că România continuă procesul asumării trecutului și a aplicării unor mecanisme de combatere a antisemitismului, „din păcate un subiect încă atât de actual”. Klaus Iohannis a precizat că 2021 marchează împlinirea a cinci ani de la adoptarea definiției de lucru a antisemitismului, un rezultat președinției române a Alianței Internaționale pentru Comemorarea Holocaustului.

L-am informat pe domnul Președinte Rivlin că, recent, Guvernul României a adoptat prima ’Strategie naţională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură’. În contextul actual, este cu atât mai important ca toate țările să dezvolte și să utilizeze instrumente și mecanisme specifice, menite să combată eficient aceste fenomene care au un impact negativ asupra societăților noastre și care s-au amplificat, din păcate, pe fondul pandemiei de COVID-19”, a adăugat Klaus Iohannis.

Soluția celor două state

În privința violențelor recente dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas din Fâșia Gaza, Klaus Iohannis a exprimat speranță abordării „cauzelor profunde ale conflictului, astfel încât să se poată ajunge la o pace durabilă în regiune. /.../ România consideră că atât israelienii, cât și palestinienii au dreptul să trăiască în pace și securitate și militează, alături de principalii săi parteneri internaționali, pentru avansarea soluției celor două state, în parametrii fixați de dreptul internațional".

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG