Linkuri accesibilitate

Președintele kazah Nazarbaev a demisionat după 30 de ani în funcție


Nursultan Nazarbaev renunță la funcție, dar nu și la putere, după 30 de ani de președinție.
Nursultan Nazarbaev renunță la funcție, dar nu și la putere, după 30 de ani de președinție.

Nursultan Nazarbaev, președintele Kazahstanului, a demisionat marți, în urma unui anunț surpriză. Aflat de 30 de ani în funcție, el își păstrează însă puteri sporite prin care poate lua decizii la nivel național.

„Am decis să pun capăt îndatoririlor mele ca președinte. În acest an, aș fi împlinit 30 de ani în cel mai înalt post. Poporul mi-a dat ocazia să fiu primul președinte al unui Kazahstan independent”, a declarat Nazarbaev, 78 de ani, printr-un mesaj televizat înregistrat.

Atribuțiile sale vor fi preluate, până la alegerile prezidențiale din 2020, de președintele camerei superioare a parlamentului kazah.

„Ca fondator al statului kazah independent, este misiunea mea acum să facilitez creșterea unei noi generații de lideri, care vor continua reformele care sunt în desfășurare în țară”, a mai spus Nazarbaev.

Cu toate acestea, autocratul Nazarbaev rămâne pe viață președintele Consiliului de Securitate, care a primit autorități sporite, având rol constituțional, din anul 2018. Instituția are puterea de a interveni și controla implementarea legilor, în domeniul securității naționale și apărării. Nazarbaev rămâne de asemenea liderul partidului Nur-Otan și membru în Consiliul Constituțional.

El a primit de asemenea, încă din 2010, titlul de „elbasy”, lider al națiunii. Acest statut îi oferă, lui și familiei sale, imunitate pe viață pentru fapte penale și civile.

Activiștii pentru drepturile omului arată că Nazarbaev și-a folosit puterea pentru a-și elimina opoziția și a rămas la putere prin voturi și referendumuri nedemocratice. Cel mai recent, Nazarbaev a fost ales în 2015, fiind votat de aproape 98% din cei prezenți.

Nazarbaev are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, dar încearcă să mențină relații funcționale și cu China și SUA. El a condus Kazahstanul întreaga perioadă de după destrămarea URSS, provenind din rândurile fostului partid comunist.

Unii o văd ca succesoare în funcția de președinte pe fiica sa, Dariga Nazarbaeva, 55 de ani, membră în parlamentul kazah și fostă vicepremier, care însă nu a fost acceptată ca șefă a Senatului, ceea ce ar fi impus-o ca al doilea om în stat, semn că nu este dorită ca succesoare. Un alt „dezavantaj” al său în peisajul kazah este faptul că e femeie.

Există însă destui alți posibili candidați la preluarea funcției, arată o analiză The Diplomat: Kasim Tokaev, șeful Senatului și cel care asigură interimatul până la alegeri, Karim Massimov, fost prim-ministru de două ori (dezavantajat de etnia sa uigură), Imangali Tasmagambetov, ambasadorul kazah în Rusia, care a deținut mai multe funcții înalte în aparatul de stat, sau omul de afaceri Timur Kulibayev, soțul celei de-a doua fiice a lui Nazarbaev.

XS
SM
MD
LG