Linkuri accesibilitate

Președintele Trump neagă că știa de raportul privind recompensele Rusiei pentru talibani


Un raport al serviciilor secrete americane arată că spionajul militar rus i-a plătit pe talibani pentru a ucide trupe ale coaliției conduse de SUA în Afganistan.

Președintele Donald Trump a negat, într-un mesaj pe Twitter, că a fost informat despre descoperirea serviciilor secrete, că spionajul militar rus a oferit recompense militanților talibani din Afganistan, pentru uciderea de trupe americane.

„Toată lumea neagă și nu au fost multe atacuri asupra noastră”, a mai scris președintele american, referindu-se la afirmațiile unor oficiali ai serviciilor secrete, pentru New York Times, care au arătat că administrația Trump ar fi fost informată încă din martie, dar nu a luat nicio măsură.

Informațiile au fost respinse și de un oficial al talibanilor din Afganistan, care a arătat că aceștia „nu sunt îndatorați binefacerii niciunui organ de informații al unei țări străine, iar liderii talibani nu au nevoie de cineva care să le traseze obiective”.

Rusia a respins de asemenea informațiile prezentate de oficialii serviciilor secrete americane în New York Times. Ministerul de Externe de la Moscova a reacționat spunând că „acest plan nesofisticat ilustrează clar slabele abilități intelectuale ale propagandiștilor din comunitatea de informații americană, care în loc să inventeze ceva mai plauzibil, au inventat această prostie”.

Casa Albă a reacționat, spunând că nici președintele Donald Trump, nici vicepreședintele Mike Pence nu au primit aceste informații. „Acest lucru nu se referă la calitatea informațiilor respective, ci la lipsa de acuratețe a articolului din Nw York Times, care sugerează că președintele Trump a fost informat despre problemă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kayleigh McEnany.

Faptul că liderii de la Casa Albă nu au fost informați despre aceste lucruri a fost confirmat și de John Ratcliffe, directorul comunității de informații americane.

Presupusa lipsă de reacție a administrației Trump la aceste informații a fost condamnată de contracandidatul său democrat în cursa pentru președinție, Joe Biden.

Și democrații din Congres cer explicații oficiale. „Ceva este foarte greșit aici. E nevoie de un răspuns. Ai zice că, imediat ce președintele a auzit de acest lucru, ar vrea să știe mai multe, în loc să nege că știa ceva”, a spus Nancy Pelosi, liderul Camerei Reprezentanților, din Congresul american.

Senatorul republican Lindsey Graham a declarat că este necesar ca informațiile din presa americană să fie verificate de Congres.

Senatorul democrat Bob Menendez a spus că este nevoie de o reacție a Congresului „dacă Trump refuză să îl tragă la răspundere pe Putin pentru finanțarea terorismului împotriva trupelor americane din Afganistan”.

Acuzațiile vin în contextul în care SUA încearcă să avanseze procesul de pace din Afganistan și au semnat un acord cu talibanii în februarie, lucru care poate duce la retragerea trupelor americane din Afganistan, în 2021.

(Reuters, AP)

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Erdogan câstiga alegerile
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00
XS
SM
MD
LG