Linkuri accesibilitate

Președintele kosovar Hashim Thaçi demisionează după inculparea sa pentru crime de război


KOSOVO -- Kosovar President Hashim Thaci reacts during a press conference in Pristina, November 5, 2020
KOSOVO -- Kosovar President Hashim Thaci reacts during a press conference in Pristina, November 5, 2020

Președintele kosovar Hashim Thaçi, un lider de gherilă în timpul războiului pentru independența față de Serbia din anii 1990, a demisionat după ce a confirmat că a fost pus sub acuzare pentru crime de război și crime împotriva umanității.

Thaçi a declarat într-o conferință de presă susținută joi la Priština că sursele sale l-au informat că instanța kosovară (Camera de Specialitate din Kosovo - KSC) a confirmat rechizitoriul împotriva sa și a declarat că urmează să respecte angajamentul de a renunța la poziția sa dacă va fi pus sub acuzare.

„După cum am promis, în niciun caz nu voi permite ca președintele Republicii Kosovo să se prezinte în fața instanței. Prin urmare, pentru a proteja integritatea președinției Republicii Kosovo, integritatea statului Kosovo, integritatea și demnitatea cetățenilor din Kosovo, a poporului din Kosovo și pentru respectarea parteneriatului cu comunitatea internațională, demisionez astăzi ", a spus Thaci.

Președintele Parlamentului, Vjosa Osmani, a preluat oficial funcția de președinte.

Camerele de specialitate din Kosovo (KSC) și Parchetul de specialitate (SPO) sunt instanțe din Kosovo, cu sediul în Haga.

KSC este mandatată să analizeze acuzațiile potrivit cărora membrii Armatei de Eliberare Kosovo (UCK) au comis crime de război și crime împotriva umanității în timpul războiului din 1998-99 pentru a obține independența față de Serbia. Funcționează în conformitate cu legislația kosovară, dar are sediul în Olanda pentru a proteja martorii de orice tentativă de intimidare a lor.

În iunie, SPO l-a acuzat pe Thaçi și pe alți suspecți că sunt „responsabili penal pentru aproape 100 de crime”, precum și de „dispariție forțată a persoanelor, persecuție și tortură”.

Presupusele infracțiuni au implicat „sute de victime cunoscute din rândul albanezilor, sârbilor, romilor și altor etnii din Kosovo și includ opozanți politici”, potrivit SPO.

Războiul de independență al Kosovo față de Serbia a lăsat în urmă peste 10.000 de morți - majoritatea dintre ei fiind etnici albanezi din Kosovo. Peste 1.600 de persoane rămân neidentificate. Luptele s-au încheiat după o campanie aeriană NATO de 78 de zile împotriva Serbiei.

Thaçi a fost comandant al UCK în timpul războiului. El a negat implicarea în crime de război.

Joi dimineață, un fost președinte al parlamentului și lider al Partidului Democrat din Kosovo, Kadri Veseli, a confirmat și el că este acuzat de SPO.

Miercuri, 4 noiembrie, un alt fost președinte al parlamentului, fostul comandant de gherilă Jakup Krasniqi, a fost luat în custodie și transferat la Haga pentru a-i fi aduse acuzații de crime de război și crime împotriva umanității.

Krasniqi a fost arestat în aceeași zi într-o operațiune specială de către procurorii pentru crime de război de la Haga, în cooperare cu poliția locală din Priština.

Fostul membru UCK Rexhep Selimi și Salih Mustafa, unul dintre fondatorii UCK, au fost, de asemenea, acuzați de SPO.

Krasniqi și Mustafa au fost deja transferați la Haga, în timp ce Selimi și Veseli sunt în prezent în drum spre Olanda. Încă nu se știe când va pleca Thaci la Haga.

Încă doi suspecți, Nesim Haradinaj și Hysen Gucati, sunt, de asemenea, în detenție la Haga, dar rechizitoriul lor nu a fost încă confirmat.

Kosovo, care are o populație în mare parte etnică albaneză, a declarat independența față de Serbia în 2008, o mișcare recunoscută de multe state occidentale, dar nu de Serbia sau de aliații săi Rusia și China.

XS
SM
MD
LG