Linkuri accesibilitate

Predoiu, după amendarea României: Directiva trebuia transpusă până în iunie 2017


Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu

Ministerul Justiției face o serie de precizări cu privire la hotărârea pronunțată joi de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în urma căreia România a fost amendată cu trei milioane de euro pentru că nu a transpus în legislația națională, integral și în termen, directiva europeană privitoare la combaterea spălării banilor.

MJ amintește că directiva avea termen limită de adoptare 26 iulie 2017 și că a fost adoptată de guvern și de parlament în 2018. Este vorba de guvernul PSD și de parlamentul controlat de PSD.

„Pentru corecta informare a opiniei publice în ceea ce privește atribuțiile Ministerului Justiției în procedurile legate de transpunerea Directivei 2015/849/UE în legislația națională a României, facem următoarele precizări :

  • Directiva trebuia transpusă în legislația națională a României până la data de 26 iunie 2017.
  • La data de 31.05.2018, proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanţării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost aprobat de Guvern și a fost înaintat către Parlamentul României pentru dezbatere în procedură de urgență.
  • Proiectul de lege a fost adoptat, cu amendamente, de Senat, la data de 24.09.2018 și de către Camera Deputaților la data de 24.10.2018, iar după reexaminare, a fost adoptată de către Senat în data de 18.03.2019 și de către Camera Deputaților în data de 26.06.2019.
  • Legea a fost promulgată de către Președintele României, devenind Legea nr. 129/2019”, transmite Ministerul Justiției într-un comunicat remis presei vineri.

România a fost amendată de CJUE cu 3 milioane de euro pentru că guvernul PSD nu a transpus în legislația națională directiva UE privitoare la spălarea banilor.

România și Irlanda au fost obligate joi de Curtea de Justiție a Uniunii Europene la plata către Comisie a unei sume forfetare în cuantum de 3 milioane de euro și, respectiv, 2 milioane de euro pentru că nu au transpus complet, în termenul prevăzut, Directiva privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

Directiva 2015/8491 urmărește să prevină utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene în scopul spălării banilor și al finanțării terorismului.

XS
SM
MD
LG