Linkuri accesibilitate

Predoiu, la audierea din Parlament: E o catastrofă dacă rămânem singura țară din UE cu MCV


Cătălin Predoiu este propus pentru funcția de ministru al Justiției

După o audiere care a durat două ore, Cătălin Predoiu a primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare, cu 38 de voturi pentru, 12 împotriva și 7 abțineri.

Ministrul propus pentru portofoliul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus în cadrul audierilor din Parlament că perspectiva ca România să rămână singura țară din UE cu MCV „ar fi o catastrofă”. El a subliniat și că în ultimii zece ani „se duce o luptă crâncenă în justiție” care a divizat țara, dar a vorbit și despre protocoale și modificările la Codurile Penale.

„Starea de lucruri din justiție și din jur produce deservicii României ca țară europeană. De 10 ani încercăm să ridicăm MCV, dar avem perspectiva să rămânem singura țară cu MCV, ar fi o catastrofă”, a spus Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu, care a mai condus ministerul Justiției între februarie 2008 și mai 2012, a mai spus că „de zece ani, în România se duce o luptă crâncenă în jurul justiției și lupta a divizat societatea. Confruntarea din societate cu privire la justiție a ajuns și în magistratură, transformându-se, pe alocuri, în război când mai rece, când mai cald. Această stare de lucru este intolerabilă, nu poate continua. Nu se poate face justiție în condiții de stare de război în magistratură”.

Ministrul desemnat al Justiției, cel care l-a criticat în mai multe rânduri pe fostul șef al Justiției Tudorel Toader, a mai spus că sunt unele voci care și-ar dori o ordonanță de urgență reparatorie, dar „​mai bine este dușmanul binelui, iar cei care insistă pentru Ordonanță trebuie să înțeleagă acest lucru. Trebuie să renunțăm la aceste Ordonanțe de Urgență”.

De asemenea, el mai mai punctat că afirmat că este de acord că unele modificări ale Codurilor Penale se impuneau, însă altele au slăbit justiția.

„Sunt de acord că se impuneau ajustări în Codul Penal, în acord cu deciziile CCR, dar unele modificări au fost gândite pentru a bloca Parchetele. Unele modificări au salvat instituții politice pentru salvarea unui fost lider politic, în aplicarea protocoalelor s-au încălcat drepturi, în unele cazuri particulare. Dar numai justiția poate stabili dacă a fost vorba de o încălcare sistematică. Au fost și erori inacceptabile în lupta anticorupție, cum a fost cazul de la Ploiești. Doar justiția trebuie să decidă până unde trebuie să răspundă fiecare, procurorii să-și relanseze munca împotriva corupției, nu stând la poarta infractorilor din Caracal sau de undeva.”

Cătălin Predoiu a mai explicat că prima măsură care trebuie luată este legată de pensionarea anticipată a magistraților.

„E prima măsură care trebuie sprijinită, dacă intră în vigoarea prevederea cu schema de pensionare anticipată a magistraților sistemul se oprește instantaneu”, a spus Predoiu în timpul audierilor din Parlament.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG