Linkuri accesibilitate

Ministrul Predoiu trimite încă cinci procurori la Parchetul European


laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, vrea să suplimenteze cu cinci numărul de procurori delegați la Parchetul European. Decizia a fost luată după o întâlnire pe care a avut-o cu procurorul general Gabriela Scutea și șeful DNA, Crin Bologa.

Decizia de suplimentare survine corespondenței purtate de Predoiu cu șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi, care și-a exprimat dezamăgirea că România vrea să trimită la EPPO doar 10 procurori, deși este campioană la fraudele cu fonduri europene. Kovesi ceruse între 20 și 30 de procurori.

Inițial, Predoiu susținea că trimiterea a 10 procurori și a 20 de polițiști de suport ar fi fost stabilită „în acord cu nevoile operative ale Parchetului European ”, ale DNA, ca unitate de suport a Parchetului European, și „în perfectă rezonanță cu pozițiile cvasitotalității miniștrilor de Justiție din Statele Membre UE” exprimate la Consiliul JAI de la Zagreb, din luna ianuarie 2020. Predoiu spunea că „operaționalizarea treptată a Parchetului European” trebuie sprijinită „pe măsura progreselor înregistrate” și că, de fapt, România se plasează pe locul 5, cu un număr de 10 procurori, majoritatea statelor propunând 1-2 procurori, cu excepția a 6-8 state, între care și România, care propun un număr de 5, 10, 11, 14 și respectiv 20 de procurori (2 state).

Și președintele Iohannis i-a ținut partea atunci ministrului spunând că „foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 3, 4 procurori” , dar promitea că va avea, totuși, o discuție cu ministrul Predoiu.

Ceea ce a omis să spună Predoiu atunci a fost detaliul legat de dimensiunea statelor raportată la numărul de procurori trimiși și raportul acestora cu fraudele cu fonduri europene.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG