Linkuri accesibilitate

Prefectul de București va fi demis. Traian Berbeceanu, printre favoriți


Traian Berbeceanu, fost comisar și consilierul ministrului de Interne Marcel Vela.

Premierul Ludovic Orban a confirmat că îl va schimba de funcție, în ședința de guvern de joi, pe prefectul de București, Gheorghe Cojanu. El a arătat că Traian Berbeceanu, fostul șef de la BCCO Alba, este printre numele discutate pentru a ocupa postul.

De luni m-aţi întrebat despre prefectul Capitalei. Nu puteam să anunţ decizia de a schimba prefectul înaintea unei şedinţe conduse de prefect, a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă şi în condiţiile în care trebuiau implementate deciziile din decizia Comitetului. Astăzi (miercuri – n.r.) pot să vă spun: da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Joi, la şedinţa de guvern vom opera această modificare și, da, Traian Berbeceanu se află printre printre posibilii candidați”, a spus premierul Orban, citat de Mediafax.

Prefectul Capitalei a fost protagonistul unei întregi serii de gafe, după ce duminică Bucureștiul a depășit rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori. El a recunoscut, într-o emisiune televizată, că nu știe numărul cazurilor de coronavirus din București și a invocat faptul „era la cumpărături" în momentul publicării raportului oficial.

Luni, preşedintele Iohannis a spus că atitudinea prefectului Capitalei şi modul în care a reacţionat în contextul creşterii numărului de cazuri la mia de locuitori în Bucureşti sunt inacceptabile şi nu trebuie să rămână fără urmări.

„E de neînțeles că, în ciuda creșterii zilnice a cazurilor, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte. Atitudinea prefectului și modul în care a comunicat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări", spunea Klaus Iohannis.

Revenind la Traian Berbeceanu, el este din decembrie 2019 în funcția de șef de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela.

Traian Berbeceanu a fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba între 2005 și 2013, când a trebuit să plece în urma unei anchete a DIICOT, numită ulterior una din cele mai mari „mârșăvii din justiție". A stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. Berbeceanu a fost achitat în 2016, în prima instanță. În schimb cei care i-au instrumentat dosarul au fost condamnați la pedepse cu închisoarea de până la 7 ani.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG