Linkuri accesibilitate

Preluarea mandatelor de către noii primari întârziată de neclarități legislative


România, Nicușor Dan sărbătorește câștigarea alegerilor, 27 septembrie

Primarul ales al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că va prelua mandatul cu o întârziere de 7-10 zile. Situația este cauzată de unele prevederi noi din Codul Administrativ care obligă edilul general să preia mandatul odată cu Consiliul General, iar componența celui din urmă nu a fost validată de instanță.

„Codul administrativ spune că primarul general îşi preia mandatul (depune jurământul) odată cu Consiliul General. Şi primarul şi Consiliul trebuie validaţi anterior de instanţă. Codul administrativ are o formulare uşor neclară asupra instanţei competente pentru Bucureşti: primarul şi consiliul sunt validaţi de judecătoria în raza căreia se află circumscripţia în care au avut loc alegeri”, a arătat Nicușor Dan pe Facebook.

Mandatul lui Nicușor Dan a fost deja validat, dar la Consiliul General a apărut o întârziere pentru că Tribunalul Bucureşti a trimis dosarul de validare a consilierilor generali la Judecătoria Sector 1.

„După motivare (peste 1 - 2 zile), dosarul va ajunge la Judecătoria Sector 1. Probabil Judecătoria va trimite la Tribunal. Se va constata conflict de competenţă şi dosarul va ajunge la Curtea de Apel, care va trimite la Tribunal. După asta vom mai aştepta două zile pentru un eventual apel", a explicat primarul ales al Bucureștiului situația creată.

Tribunalul Bucureşti l-a validat, luni, pe Nicuşor Dan în funcţia de primar general al Capitalei. El ar fi trebuit să depună vineri jurământul de învestire.

Potrivit datelor BEC, Consiliul General al Municipiului Bucureşti va fi format din PSD, USR-PLUS, PNL şi PMP, singurele partide care au trecut pragul electoral.

PSD va avea 21 dintre cele 55 de mandate de consilieri, urmat de USR-PLUS cu 17 mandate, PNL cu 12 mandate şi PMP cu 5 mandate.

Întârzieri au loc și la sectoare. De exemplu, instanța a validat abia astăzi, 15 octombrie, mandatului câștigat de Clotilde Armand la Sectorul 1.

La Primăria Sectorului 1, PSD a cerut renumărarea voturilor sau reluarea scrutinului, solicitări respinse de birourile electorale.

De situația cauzată de Codul Administrativ s-a plâns și Ciprian Ciucu, primar ales al Sectorului 6.

„Cel mai probabil se va întâmpla (nr. învestirea) cândva în perioada 19-23 octombrie, aproape la o lună de la alegeri. Da, este absurd, primăriile din ţară sunt amorţite, activitatea semi-paralizată. Dacă vreţi să cereţi cuiva socoteală... Sursa acestor proceduri este Codul Administrativ conceput de către PSD şi intrat in vigoare în 2019. Aştept...", a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG