De fapt, va fi un singur exit-poll realizat în comun de operatorii celor două institute care au încheiat o înțelegere formalizată printr-un protocol, care însă nu e valabil în fața BEC, motiv pentru care au fost acreditate ambele case de sondare. Existența unui singur exit-poll național, mai ales în cazul unui dublu scrutin, este o premieră în România.
Beneficiarul exit-poll-ului este PSD, au declarat pentru Europa Liberă surse apropiate institutelor, iar acesta va fi prezentat simultan la mai multe posturi de televiziune duminică, la ora 21.00.
Grupul de Studii Studii Sociocomportamentale Avangarde este deținut de Marius Pieleanu, un invitat constant al postului Antena 3, unde pozițiile sale sunt în favoarea PSD, iar Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a fost cumpărat în 2017 de jurnalistul Iosif Buble, fondatorul site-ului stiripesurse.ro, fățis favorabil coaliției PSD-ALDE. Directorul CURS este Dorel Abraham.
Exit-poll-urile nu vor conține și prezența la referendum, care însă va fi prezentată în timp real pe site-ul Biroul Electoral Central. Cu toate acestea, din punct de vedere al impactului mediatic, prezența la vot anunțată la televiziuni de BEC la ora 20.00 va fi cea din urmă cu o oră și de abia la ora 22.00 va fi comuncată prezența finală la referendum și la europarlamentare.
Din informațiile Europei Libere niciun partid de opoziție nu a comandat exit-poll-uri din cauza costurilor foarte ridicate. Ele vor face însă numărători paralele și consideră că că ”avantajul” unor cifre ”umflate” se întoarce rapid împotriva beneficiarului. A rămas de pomină seara alegerilor din 2009, când Mircea Geoană a țopăit de fericire ( ”Mihaela, dragostea mea!”) pe cifrele exit-poll-urilor, pentru ca dimineața, o dată cu primele cifre BEC, locul de președinte să fie ocupat de Traian Băsescu.
PNL, mai exact componenta PD, are o îndelungată tradiție în numărători paralele, iar USR și-a făcut botezul cu prezența la referendumul penrtru familie, când numărătoarea paralelă a fost extrem de exactă, coincizând cu cifrele oferite de BEC a doua zi.
Reamintim că Liviu Dragnea a declarat acum trei zile că va face un anunț referitor la candidatura sa la agerile prezidențiale duminică seara, imediat după exit-poll.
Tandemul CURS- Avangarde a funcționat și la alegerile prezidențiale din 2014 și la cele parlamentare din 2016. Atunci, rezultatele exit-poll-urilor au fost corecte, în sensul că au fost apropiate de cele oficiale ale BEC.
În schimb, la referendumul pentru familie din octombrie 2018, ambele institute au dat chix. De exemplu, Avangarde a anunțat o prezență de 66%, iar CURS una de 34%. Referednumul pentru familie nu a fost însă validat, prezența la urne fiind de doar 20,41%.
Facebook Forum