Linkuri accesibilitate

Premieră | Jurnalista Elena Manea câștigă în instanță după 7 de ani de când i s-a făcut o transfuzie greșită de sânge, la spitalul CF2


Jurnalista Elena Manea a câștigat un proces de malpraxis și vătămare corporală după ce i s-a administrat o transfuzie cu o grupă de sânge incompatibilă.
Jurnalista Elena Manea a câștigat un proces de malpraxis și vătămare corporală după ce i s-a administrat o transfuzie cu o grupă de sânge incompatibilă.

În urmă cu 7 ani, Elena Manea a dat în judecată Spitalul Clinic CF2 București, medicii și personalul medical, pentru administrarea greșită a unei transfuzii de sânge care i-a pus în pericol grav viața. Pe 5 iulie 2023, Judecătoria Sectorului 1 București i-a dat câștig de cauză. Din cauza duratei mari a procesului, faptele penale s-au prescris, iar instanța a decis doar sancțiuni civile.

Jurnalista Elena Manea spune pentru Europa Liberă că, în ciuda duratei foarte mari a procesului, și a problemelor care au apărut pe parcurs, această primă decizie a justiției e o compensație binevenită.

„Deși mai urmează apelul, decizia e un fapt fără precedent. Sunt sigură că pot să le dau curaj și altor părinți, copii care și-au pierdut părinții care, din păcate, nu mai au ce să facă, sunt descurajați și nu se gândesc să continue. Eu zic că totul e posibil, Dumnezeu există și iată că se întâmplă și lucruri bune pentru oameni obișnuiți.”

Care a fost șirul evenimentelor

În 2016, jurnalista Elena Manea a fost supusă unei operații chirurgicale la Spitalul Clinic CF2 din București.

Apoi i s-a administrat o transfuzie cu o grupă de sânge greșită, ceea ce a dus la complicații foarte grave:

„Am făcut cea mai dură reacție, sindromul intravascular diseminat, în care efectiv îți iese sângele prin toate organele, prin piele, prin ochi, peste tot. Am intrat în comă. După trei zile în care cei de la Spitalul CF2 nu au spus nimic, la presiunea familiei, a colegilor din presă, am fost transferată la spitalul Universitar, unde am fost salvată. Până în ziua de astăzi, cei care m-au salvat la Universitar se întreabă cum de mai trăiesc”, povestește Elena.

La Spitalul Universitar din București jurnalista a stat în jur de trei săptămâni pentru tratament, după care au urmat luni de recuperare.

„Am reînvățat să merg, să mănânc, să vorbesc, să mă coordonez, pe lângă traumele psihice și stresul post-traumatic.”

Statul e vinovat de întârzierea cercetării penale

Decizia din 5 iulie a Judecătoriei Sectorului 1 nu este definitivă și poate fi atacată prin apel drept cale de atac. Judecătorii au ordonat plata de daune morale în valoare de 300.000 de euro.

În 2016, Elena Manea, reprezentantă de avocații de la Casa de Avocatură Piperea și Asociații, au dat în judecată Spitalul Clinic CF2, medicii și personalul pentru malpraxis și vătămare corporală.

Elena Manea spune că, inițial, inculpați au fost doi medici și două asistente. Pentru una dintre doctorițe, faptele penale și civile s-au prescris complet datorită prelungirii procesului.

Elena Manea adaugă că numai cercetarea penala a durat 5 ani, în care au fost foarte multe amânări, proceduri și întârzieri birocratice. Procesul propriu-zis a început în urmă cu 2 ani.

De altfel, Elena a mai câștigat în 2022 un proces la Curtea Supremă pentru că cercetarea penală din cazul administrării greșite a transfuziei a durat foarte mult și faptele penale s-au prescris.

„De obicei, la noi, victima, sau urmașii victimelor, nu mai apucă să vorbească sau să aibă șansa unui proces. Nu există precedent, la noi toate se îngroapă din fașă, în stadiul de cercetare”, spune Elena Manea

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG