Linkuri accesibilitate

Premierul bulgar, Boiko Borisov, în cărți pentru crearea unei majorități


Premierul bulgar Boiko Borisov

Partidul GERB, de centru-dreapta, al premierului bulgar Boiko Borisov pare că va câștiga alegerile parlamentare din 4 aprilie și că va crea majoritatea de guvernare.

Cu peste 60 la sută din buletinele de vot numărate la începutul zilei de 5 aprilie, partidul Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) este pe primul loc, cu 25,3% din voturi, a anunțat Comisia Electorală Centrală.

Un nou partid anti-establishment, ITN (Ima Takuv Narod, Există un astfel de Popor), partid populist întemeiat recent de Slavi Trifonov, muzician, actor, și prezentator TV, ocupă locul al doilea cu 18,5%, urmat de Partidul Socialist cu aproximativ 15%.

Bulgaria Democrată (BD)și alianța de centru-stânga „Ridică-te!” au obținut 10,3%, respectiv 5%. Cele două partide au fost în spatele protestelor masive anticorupție de anul trecut, care au încercat să îl răstoarne pe Borisov.

Naționalistul VMRO, actualul partener de coaliție al GERB, a obținut 3,6%, sub pragul de 4% necesear pentru a intra în parlament.

Rezultatele oficiale finale sunt așteptate în câteva zile.

Se așteaptă ca GERB să obțină aproximativ 70 de locuri în parlamentul cu 240 de locuri, iar Borisov să primească mandat pentru a forma al patrulea cabinet.

Borisov, care a dominat politica bulgară de mai bine de un deceniu, are nevoie de cel puțin 121 de locuri pentru a forma un nou guvern.

Analiștii au prezis că Borisov va avea misiunea dificilă de a căuta aliați pentru formarea unei coaliții stabile într-un parlament fragmentat, unde majoritatea grupurilor au respins deja orice idee de cooperare cu GERB. Experții nu exclud posibilitatea organizării unor noi alegeri.

Borisov le-a cerut adversarilor să-și unească forțele cu el pentru a crea un nou guvern.

„Vă ofer pace. Vă cer să adunăm experți și oameni care își vor asuma responsabilitatea guvernării pentru ca, până în decembrie, să facem toate eforturile pentru ca Bulgaria să depășească pandemia și lucrurile să înceapă să se îmbunătățească", a spus Borisov într-un videoclip psotat pe Facebook.

Emilia Zankina, expert și decan al Temple University Rome Campus a declarat pentru RFE / RL că probabil Borisov va forma o „majoritate plutitoare” într-un grup de partide „incongruente ideologic”, în care se va negocia constant pe fiecare problemă.

„Formarea unui guvern stabil va fi aproape posibilă", a spus Zankina, adăugând, însă, că nu vede ca acest guvern să dureze prea mult.

Bulgaria se află pe ultimul loc în UE la indicele de percepție a corupției al Transparency International și are una dintre cele mai mari rate de deces prin coronavirus din UE.

Membrii partidului GERB au fost implicați recent într-o serie de scandaluri de corupție, provocând cele mai mari demonstrații anti-guvernamentale din țară din ultimii ani.

Zeci de mii de manifestanți au ieșit în stradă vara trecută pentru a protesta împotriva corupției și folosirii sistemului judiciar împotriva rivalilor politici ai GERB.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG