Linkuri accesibilitate

Premierul bulgar Boiko Borisov cere o nouă Constituție. Protestatarii spun că trage de timp


Premierul bulgar Boiko Borisov
Premierul bulgar Boiko Borisov

După mai bine de o lună de proteste, la care s-a cerut demisia sa, premierul bulgar Boiko Borisov a cerut convocarea unei mari adunări naționale pentru a lua în considerare și a adopta o nouă Constituție.

„Este timpul nu numai să schimbăm sistemul politic, ci și să repornim țara", a spus Borisov într-o declarație televizată din 14 august, menționând că actuala Constituție a fost adoptată „într-o perioadă istorică diferită pentru circumstanțe politice diferite."

Borisov a mai spus că este pregătit să demisioneze de îndată ce Parlamentul va fixa o dată pentru organizarea de alegeri anticipate. Alegerile la termen sunt stabilite să aibă loc în martie 2021.

Premierul a declarat că partidul GERB a elaborat deja o nouă Constituție prin care se solicita reducerea numărului de deputați ai parlamentului de la 240 la 120 și revizuirea sistemului judiciar pentru a-l face mai independent, sporind totodată responsabilitatea procurorilor și judecătorilor.

Două treimi din parlament ar trebui să aprobe convocarea unei mari adunări naționale.

Protestatarii, care acuză guvernul de corupție și de subminarea instituțiile statului, au emis o declarație în care au spus că propunerea lui Borisov reprezintă „încă o încercare de a câștiga timp”.

Mii de protestatari s-au adunat în mod regulat în centrul Sofiei, de la începutul lunii iulie, cerând ca Borisov și procurorul șef Ivan Geșev să demisioneze.

Pe 21 iulie guvernul lui Borisov a supraviețuit unui vot de încredere în parlament, al cincilea astfel de vot de la preluarea puterii în 2017.

XS
SM
MD
LG