Linkuri accesibilitate

Premierul Ciolacu anunță majorarea plafonului de impozitare pentru pensiile militarilor


Premierul Marcel Ciolacu a anunţat miercuri că guvernul va aproba majorarea plafonului de impozitare pentru pensiile din sistemul naţional de ordine şi siguranţă publică, de care vor beneficia aproximativ 200.000 de persoane.

„Aprobăm azi majorarea plafonului de impozitare şi în cazul pensiilor din sistemul naţional de ordine şi siguranţă publică. Practic, le aducem la acelaşi nivel cu celelalte pensii publice, unde deja am legiferat ridicarea plafonului de la 2.000 la 3.000 de lei, începând cu 1 octombrie”, a spus Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern de miercuri, citat de Agerpres.

El a spus că guvernul lucrează și la soluţionarea problemelor semnalate de mineri şi de persoanele cu dizabilităţi în ce priveşte pensiile. „Nu au nicio vină că statul a schimbat de mai multe ori regulile legate de pensionare, din interese de moment.”

El a spus că va rezolva problema prin „dialog cu Comisia Europeană” pentru a ajunge la o „înţelegere corectă, nu prin acţiuni populiste”.

Fostul premier și lider liberal, Nicolae Ciucă, i-a cerut marți ministrului Finanţelor Marcel Boloş să-i includă și pe militari în majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, de la 2.000 lei la 3.000 de lei.

La scurt timp, Boloș a anunțat că a publicat pe pagina ministerului o propunere de ordonanță de urgență care majoează plafonul lunar neimpozabil pentru pensiile militare de stat, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.

„Cu alte cuvinte, o parte mai mare din pensie va rămâne în buzunarul fiecărui pensionar militar, fără să fie supusă impozitării. Vrem astfel să sprijinim cadrele militare care au servit cu devotament ţara, asigurându-le un trai mai decent şi mai sigur. Vorbim despre aproximativ 200.000 de români care vor beneficia de această nouă măsură”, a scris Marcel Boloş, marți seara pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea prin care a fost majorat plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Măsura urmează să fie aplicată de la 1 octombrie.

Legea promulgată de președinte a modificat un alineat dintr-o lege privind Codul fiscal.

Ciolacu a anunțat marți că se va întâlni vineri cu reprezentanţii minerilor şi ai persoanelor cu dizabilități, inclusiv nevăzători, pentru a discuta despre modul în care le vor fi recalculate pensiile.

Tot marți, premierul a anunțat că în ședința de guvern de miercuri va fi corectată o prevedere legislativă referitoare la scutirea de impozit pentru militari şi poliţişti.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG