Linkuri accesibilitate

Premierul Florin Cîțu: Bugetul va fi prezentat în Parlament pe 4 februarie


România - Premierul Florin Cîțu
România - Premierul Florin Cîțu

Proiectul bugetului de stat pe 2021 va fi prezentat în Parlament pe 4 februarie, a anunțat miercuri premierul Florin Cîțu într-o conferință de presă la guvern.

Premierul le-a cerut miniștrilor să prezinte toate actele normative în vigoare cu impact bugetar pentru a le putea evalua șansele de punere în aplicare.

De asemenea, Cîțu le-a mai cerut miniştrilor să prezinte proiectele de investiţii pentru a vedea care să fie finanţate prioritar, eventual din fonduri europene pentru a reduce din presiunea asupra bugetului pe anul în curs.

„Am început pregătirea pentru bugetul pentru anul 2021. Am făcut o solicitare fiecărui minister, o notă prin care a cerut o analiză a actelor normative în vigoare dar care au impact bugetar dar nu pot fi instituite în 2021 şi alte acte normative în vigoare care nu pot fi puse în aplicare din cauza unor necorelări normative. Fiecare ministru va trebui să vină cu o notă de prezentare şi cu soluţii. Al doilea lucru pe care l-am cerut miniştrilor este să facă analiză pe baza de raportare financiară.”

Cîţu a cerut ministerelor care au în subordine operatori economici să facă o analiză pe baza rapoartelor contabile. De asemenea, fiecare ministru va trebui să prezinte până pe 4 februarie un memorandum cu cauzele pentru care aceste companii au înregistrat pierderi și soluțiile pentru salvarea lor.

„Până pe 4 februarie, fiecare ministru va trebui să prezinte spre aprobare în Guvern un memorandum care să conţină situaţia actuală a acestor operatori economici, cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi, plăţi restante arierate şi aşa mai departe şi, bineînţeles, un set de măsuri concrete, cuantificabile şi cu termene clare pentru eficientizarea acestor companii."

Alocarea sumelor de la buget pentru aceşti operatori economici „va fi condiţionată ferm de aceste condiţii şi memorandum”, a spus premierul.

Al treilea lucru cerut de la minsitere este situaţia proiectelor de investiţii.

„Am văzut o practică prin 2016 ciudată – proiecte incluse în buget, unele au fost bugetate, altele nu, dar şi execuţia a fost proastă. Am cerut o listă a proiectelor şi cele din 2020, să vedem execuţia. Aceste liste vor fi trimise către Cabinetul premierului şi MFP. Pe baza acestor liste vom face prioritizarea şi vom bugeta aceste proiecte de investiţii pe anul 2021. Am făcut o notă pentru ca proiectele să fie finanţate prin fonduri europene ca să nu mai fie pusă presiune pe bugetul de stat. Propunem ca bugetul să intre în Parlament în 4 februarie spre a fi aprobat. Până atunci vom face aceste liste”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Întrebat de ce durează atât de mult prezentarea bugetului, Cîțu a spus că miniștrii au nevoie să se familiarizeze cu ministerele pe care le conduc și că e nevoie de timp pentru prioritizarea investițiilor.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG