Linkuri accesibilitate

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în izolare pentru a treia oară


USA-POMPEO/ISRAEL

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, 71 de ani, a intrat luni pentru a treia oară în izolare, după ce a fost în contact cu un testat pozitiv pentru coronavirus. El va rămâne în izolare până vineri, a anunțat biroul premierului israelian.

Netanyahu a făcut până acum două teste, unul duminică și unul luni, dar ambele au ieșit negative. El a anunțat pe Twitter că se simte bine.

Potrivit presei israeliene, Netanyahu s-a întâlnit recent cu Michael Kleiner, membru al Likud, diagnosticat cu Covid-19 după înâlnire.

De marți, perioada de izolare pentru contacții diagnosticaților cu Covid-19 se reduce de la 12 la 10 zile, timp în care aceștia trebuie să facă două teste, unul în prima zi, al doilea în a noua zi de izolare, iar ambele teste trebuie să fie negative pentru ca persoana în cauză să poată ieși din izolare.

Israelul a înregistrat luni 1.720 de cazuri noi de coronavirus. Numărul total de cazuri de la începutul pandemiei este de aproape 360.000, al deceselor de peste 3.000, la o populație de circa 9 milioane de locuitori. Autorităţile au avertizat asupra posibilităţii unui al treilea val al pandemiei şi a unei noi perioade de izolare la nivel naţional.

Primele doze de vaccina Pfizer/BioNTech au ajuns deja în țară, iar Netanyahu a fost personal pe aeroportul din Tel Aviv pentru primirea primului transport.

Israelul se pregătește de campania de vaccinare în masă, care ar putea să înceapă chiar de săptămâna viitoare, cu peste 80.000 de persoane vaccinate zilnic.

Cei vaccinați vor primi un „pașaport verde”, care-i va scoate de sub puterea interdicțiilor anti-Covid și le va permite deținătorilor accesul la evenimente și spații altfel interzise nevaccinaților - săli de teatru, de cinema, restaurante - și îi va scuti de teste pentru călătorii.

Premierul Netanyahu a anunţat că va fi primul care se vaccinează, pentru a da, astfel, un exemplu.

Israelul a început luni a doua fază a testelor pentru propriul vaccin anti-Covid, care ar putea fi disponibil la sfârşitul verii anului viitor, dacă va fi omologat.

Vaccinul este dezvoltat de Institutul de cercetări în biologie al Israelului, iar în prima fază nu au fost identificate efecte adverse semnificative în grupul de 80 de persoane în care a fost testat, urmând ca în a doua fază să fie testate 1.000 de persoane, a anunțat Ministerul Apărării.

(EFE, dpa, Reuters, ynetnews)

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Când preoții trec de la teorie la faptă. Școala de șah de la biserică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG