Linkuri accesibilitate

Premierul Italiei a demisionat, acuzându-l pe Salvini că împinge țara în instabilitate


Giuseppe Conte își anunță demisia, din cauza lui Matteo Salvini, aflat în stânga sa.
Giuseppe Conte își anunță demisia, din cauza lui Matteo Salvini, aflat în stânga sa.

Giuseppe Conte a anunțat că demisionează, după ce Matteo Salvini, liderul Liga, a denunțat coaliția de guvernare. Președintele Italiei trebuie să înceapă consultări pentru formarea unei noi coaliții, iar dacă nu reușește, Italia va avea alegeri parlamentare anticipate.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, și-a anunțat demisia în fața Senatului italian, acuzându-l pe Matteo Salvini că a scufundat coaliția de guvernare, pentru propriul interes și câștig electoral, conform Reuters.

„A arătat că își urmărește propriile interese și cele ale partidului său. Deciziile sale reprezintă riscuri serioase pentru țară”, a spus Conte, referindu-se la Salvini, care a stat lângă el în timpul discursului din Parlamentul italian.

Salvini a declarat acum 12 zile că guvernul de coaliție format acum un an nu mai funcționează și a cerut alegeri anticipate.

Conte l-a acuzat marți că acțiunile sale sunt nesăbuite și că „pot împinge țara într-o spirală a nesiguranței politice și a instabilității financiare”.

În urma demisiei lui Conte, președintele Italiei Sergio Mattarella trebuie să înceapă consultări cu partidele parlamentare, pentru a vedea dacă se poate forma o nouă coaliție de guvernare. Dacă nu reușește să ajungă la un consens, va fi nevoit să dizolve parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate, cu 3 ani și jumătate mai devreme decât erau programate.

Există discuții pentru o alianță între partidul dominant, Mișcarea Cinci Stele, și Partidul Democrat, de centru-stânga, aflat acum în opoziție, conform Reuters.

La rândul său, Matteo Salvini, cunoscut pentru poziția sa anti-europeană și populistă, a spus că scopul său politic este să conteste regulile fiscale ale UE, pe care o acuză că a împovărat Italia. Roma ar trebui să cheltuiască 50 de miliarde de euro, pentru a stimula economia, a mai spus Salvini.

„Nu vreau ca Italia să fie scalva nimănui și nu vreau ca Italia să aibă o lesă lungă, precum un câine mic. Nu vreau nicio lesă”, a spus Salvini.

Dacă se ajunge la anticipate, Italia ar putea să aibă alegeri parlamentare în octombrie sau noiembrie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG