Linkuri accesibilitate

Premierul libanez a demisionat pe fondul revoltelor de după explozia din Beirut


Urmele exploziei din portul din Beirut

UPDATE Premierul libanez Hassan Diab, care se prezintă ca independent, a anunțat, luni seara, demisia cabinetului său și într-un discurs televizat a acuzat clasa politică și a criticat ”corupția” care a dus la „acest cutremur care a lovit țara”.

„Astăzi, anunț demisia acestui guvern”, a spus el după demisiile succesive ale membrilor cabinerului său.

”Suntem alături de oamenii care cer judecarea celor responsabili pentru această ”crimă”, a declarat Diab.

Premierul statului Liban, Hassan Diab, urmează să anunțe demisia guvernului, luni seară, într-o încercare de a liniști tensiunile extrem de ridicate din societate care au dus la proteste violente după explozia devastatoare din portul din Beirut, scrie agenția Reuters.

Explozia din depozitul portului, din 4 august, generată de peste 2.000 de tone de amoniu, a ucis peste 163 de persoane și a rănit alte circa 6.000, distrugând în același timp mare parte din capitala Libanului. Ea a venit și pe fondul unei crize economice care a generat puternice tensiuni politice.

Cabinetul guvernamental a fost format în ianuarie cu sprijinul grupării pro-iraniene Hezbollah. Mulți miniștri și-au manifestat dorința de a demisiona în ultimele zile, iar demisia întregului guvern, programată să fie anunțată de Diab într-un discurs în fața națiunii luni seară, a fost confirmată pentru Reuters de ministrul Sănătății.

Pentru mulți libanezi de rând, explozia a fost doar picătura care a umplut paharul în care s-a strâns deja revolta lor față de prăbușirea economiei, corupția endemică, guvernarea disfuncțională. Foarte mulți au ieșit în stradă pentru a cere o schimbare de la bază.

Miniștri pentru Informații și Mediu au demisionat încă de duminică, în timp ce cel al Justiției le-a urmat luni.

Ministrul Finanțelor, Ghazni Wazni, negociatorul cheie al unui acord cu Fondul Monetar Internațional pentru ieșirea din criza financiară, și-a pregătit scrisoare de demisie și a adus la întâlnirea guvernului de luni, potrivit unor surse guvernamentale citate de Reuters.

Președintele Libanului a spus anterior că respectiva cantitate de material explozibil a fost depozitată necorespunzător timp de mai mulți ani în port. El a arătat că ancheta va determina dacă de vină este o interferență externă, neglijență sau un accident.

Protestele antiguvernamentale din ultimele două zile au fost cele mai mari din octombrie când mulțimea furioasă a ieșit pe străzi pentru a acuza clasa politică că sifonează resursele țării pentru propriul beneficiu.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG