Linkuri accesibilitate

Premierul libanez a demisionat pe fondul revoltelor de după explozia din Beirut


Urmele exploziei din portul din Beirut
Urmele exploziei din portul din Beirut

UPDATE Premierul libanez Hassan Diab, care se prezintă ca independent, a anunțat, luni seara, demisia cabinetului său și într-un discurs televizat a acuzat clasa politică și a criticat ”corupția” care a dus la „acest cutremur care a lovit țara”.

„Astăzi, anunț demisia acestui guvern”, a spus el după demisiile succesive ale membrilor cabinerului său.

”Suntem alături de oamenii care cer judecarea celor responsabili pentru această ”crimă”, a declarat Diab.

Premierul statului Liban, Hassan Diab, urmează să anunțe demisia guvernului, luni seară, într-o încercare de a liniști tensiunile extrem de ridicate din societate care au dus la proteste violente după explozia devastatoare din portul din Beirut, scrie agenția Reuters.

Explozia din depozitul portului, din 4 august, generată de peste 2.000 de tone de amoniu, a ucis peste 163 de persoane și a rănit alte circa 6.000, distrugând în același timp mare parte din capitala Libanului. Ea a venit și pe fondul unei crize economice care a generat puternice tensiuni politice.

Cabinetul guvernamental a fost format în ianuarie cu sprijinul grupării pro-iraniene Hezbollah. Mulți miniștri și-au manifestat dorința de a demisiona în ultimele zile, iar demisia întregului guvern, programată să fie anunțată de Diab într-un discurs în fața națiunii luni seară, a fost confirmată pentru Reuters de ministrul Sănătății.

Pentru mulți libanezi de rând, explozia a fost doar picătura care a umplut paharul în care s-a strâns deja revolta lor față de prăbușirea economiei, corupția endemică, guvernarea disfuncțională. Foarte mulți au ieșit în stradă pentru a cere o schimbare de la bază.

Miniștri pentru Informații și Mediu au demisionat încă de duminică, în timp ce cel al Justiției le-a urmat luni.

Ministrul Finanțelor, Ghazni Wazni, negociatorul cheie al unui acord cu Fondul Monetar Internațional pentru ieșirea din criza financiară, și-a pregătit scrisoare de demisie și a adus la întâlnirea guvernului de luni, potrivit unor surse guvernamentale citate de Reuters.

Președintele Libanului a spus anterior că respectiva cantitate de material explozibil a fost depozitată necorespunzător timp de mai mulți ani în port. El a arătat că ancheta va determina dacă de vină este o interferență externă, neglijență sau un accident.

Protestele antiguvernamentale din ultimele două zile au fost cele mai mari din octombrie când mulțimea furioasă a ieșit pe străzi pentru a acuza clasa politică că sifonează resursele țării pentru propriul beneficiu.

XS
SM
MD
LG