Linkuri accesibilitate

Premierul Ludovic Orban: Pensiile vor fi mărite atât cât va permite economia


 Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban spune că majorarea pensiilor depinde de starea economiei și de capacitatea acesteia de a susține plata lor, nu doar pentru anul în curs ci și în cei care vor urma.

„Pensiile vor creşte. Cu cât vor creşte pensiile depinde de starea economiei şi de capacitatea efectivă de a putea plăti pensiile nu numai anul ăsta, ci şi anul viitor, anul care urmează şi pe o perioadă de timp. Sustenabilitatea sistemului de pensii este fundamentală şi vrem să oferim garanţia fiecărui pensionar că va primi cu siguranţă pensia pe care o merită. Vor creşte atât cu cât permite economia”, a declarat Ludovic Orban, la România TV, citat de Mediafax.

Cât privește majorarea alocațiilor pentru copii, Orban a spus că decizia parlamentului de majorare a lor este una „superpopulistă”, amintind că acestea au fost deja dublate, la solicitarea PNL în cursul aceluiași an.

„Nu se poate ca de două ori într-un an să se dubleze alocaţiile. (...) O să încercăm să creştem alocaţia cu cât ne va permite situaţia bugetară şi situaţia economică şi mai ales prognozele economice”, a mai spus Ludovic Orban.

El a amintit, în context, de măsurile de susținere a economiei, a angajaților și companiilor luate de guvern pentru a combate efectele crizei generate de pandemia de coronavirus.

„Vom susține companiile care readuc la lucru persoanele care au fost în șomaj tehnic. Vom susține o parte din salariu de până în 41, 5% din salariu. Vom susține 25% din salariu pentru angajații în cătuarea unui loc de muncă”, a mai spus premierul Ludovic Orban.

Pe de altă parte, el a amintit că declararea ca neconstituțională a legii de eliminare a pensiilor speciale a fost făcută de o Curte Constituțională care are doi judecători cu „dublă pensie specială”, pe care o primesc atât ca magistrați cât și ca parlamentari.

Cu toate acestea, a remarcat premierul, și acești doi judecători au decis că legea de eliminare a pensiilor speciale este neconstituțională.

„Cred că sunt doi dintre ei care au dublă pensie specială. Aceştia sunt cei care au decis neconstituţionalitatea actului normativ”, a spus Ludovic Orban.

PNL nu renunţă la eliminarea pensiilor speciale, chiar dacă CCR a declarat proiectul de lege neconstituţional, motiv pentru care liberalii vor introduce o nouă lege în parlament imediat ce Curtea își va publica motivarea.

„Vom vedea motivaţia CCR şi vom reveni cu o modificare legislativă care să ţină cont de CCR, dar să readucă pensiile la un nivel cât mai apropiat de sistemul de calcul al pensiilor în baza principiului contributivităţii”, a mai spus Ludovic Orban.

XS
SM
MD
LG