Linkuri accesibilitate

Premierul moldovean Ion Chicu dă înapoi după întâlnirea cu ambasadorul român


Întâlnirea premierului Republicii Moldova, Ion Chicu, cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță
Întâlnirea premierului Republicii Moldova, Ion Chicu, cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță

Premierul moldovean Ion Chicu a schimbat total tonul și registrul în care se referă la România după întâlnirea pe care a avut-o luni cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

„Stimați Prieteni!

Astăzi am avut o întrevedere cu Excelența Sa Domnul Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova.

În cadrul discuției am reiterat gratitudinea pe care o avem față de poporul român pentru suportul oferit pe parcursul pandemiei COVID19. Acest suport a fost propus și a venit de la români pentru moldoveni necondiționat, reconfirmând relațiile prietenești dintre oamenii care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului”, a scris premierul moldovean Ion Chicu, luni, pe pagina sa de Facebook.

„Am ținut să-i exprim Domnului Ambasador regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile mele pe rețelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat și eronat a fost catalogat drept denigrător în adresa României. Am tot respectul și admirația pentru poporul român, care ca și cetățenii din Republica Moldova merită o viață cu mult mai bună. Totodată, cred că oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluționarea problemelor în propria țară”, mai spune Ion Chicu.

Premierul moldovean Ion Chicu a lansat vineri un atac virulent la adresa României sub forma unei replici date europarlamentarului român Siegfried Mureșan, care a criticat modul în care autoritățile din Republica Moldova gestionează criza coronavirusului.

Oficialul de la Chișinău nu a ezitat să folosească termeni insultători sau cu rezonanță peiorativă, ca „ratați” și „băiețași”.

Replica acidă a premierului moldovean a pornit de la o postare a europarlamentarului român, care a scris pe pagina sa de Facebook că guvernul de la Chișinău eșuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor.

Despre România, Chicu a scris că „geme de cea mai mare corupție din Europa”.

Ministerul de externe de la București a spus, că declarațiile premierului moldovean „denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, că sunt „complet inacceptabile”, într-un „limbaj rudimentar” și cu atât mai „inadecvate”, cu cât România tocmai a „oferit un ajutor dezinteresat cetățenilor Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19”.

La Chișinău, declarațiile premierului moldovean au trezit un val de indignare printre politicienii pro-europeni și unioniști, care i-au cerut demisia, după ce Chicu tocmai scrisese, folosind pluralul majestății că „doar critica moldovenilor pentru noi contează.”

Disputa are loc în timp ce guvernul de la Chișinău, aflat în impas financiar, riscă să rateze termenul din luna iulie pentru îndeplinirea condițiilor pe care Uniunea Europeană i le-a pus Republicii Moldova pentru a-i oferi o serie de ajutoare financiare.

XS
SM
MD
LG