Linkuri accesibilitate

S-a pierdut contactul cu spitalul al-Shifa. Al doilea cel mai mare spital din Gaza a rămas fără combustibil


Oamenii stau în fața secției de urgență a spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, pe 10 noiembrie 2023, pe fondul luptelor în curs dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas.
Oamenii stau în fața secției de urgență a spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, pe 10 noiembrie 2023, pe fondul luptelor în curs dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas.

Societatea de Semilună Roșie din Palestina a anunțat că spitalul al-Quds din Fâșia Gaza, al doilea ca mărime, este scos din funcțiune. ONU a pierdut legătura cu spitalul Al-Shifa, unde se află peste 25.000 de persoane. Premierul Benjamin Netanyahu respinge apelurile de încetare a focului în Gaza.

Ziua 37 de război | Sumarul principalelor evenimente

  • Armata israeliană declară că a fost de acord să ajute la evacuarea copiilor din spitalul Al-Shifa din Gaza într-o unitate „mai sigură”. Oficialii militari israelieni neagă acuzațiile că IDF a atacat Al-Shifa, dar a recunoscut ciocnirile cu luptătorii Hamas din zonă.
  • Organizația Medici fără Frontiere transmite că spitalele din Fâșia Gaza au fost sub „bombardament neîncetat” în ultimele 24 de ore. Bombardamentele constante împiedică personalul și pacienții să evacueze cel mai mare spital din Gaza, deoarece resursele se epuizează.
  • Ministerul Sănătății din Gaza spune că există 1.500 de pacienți la spitalul al-Shifa, 1.500 de angajați și peste 15.000 de refugiați.
  • Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu respinge apelurile internaționale tot mai mari pentru încetarea focului în Gaza, spunând că lupta împotriva Hamas va continua „cu toată forța noastră”.
  • Aproximativ 300.000 de persoane au ieșit sâmbătă la un mare miting pro-palestinian la Londra. Demonstrații care cer încetarea focului în Gaza au avut loc la Bruxelles, Paris și în apropierea casei președintelui american Joe Biden din Delaware.
  • Israelul a început să lovească Gaza după atacurile Hamas din 7 octombrie, care s-au soldat cu 1.200 de morți și peste 200 luați ostatici
  • Ministerul Sănătății, condus de Hamas, a declarat că peste 11.000 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, dintre care peste 4.500 erau copii

Cel mai mare spital din Gaza nu poate fi contactat. Al doilea a rămas fără combustibil

Societatea de Semilună Roșie din Palestina a anunțat duminică că spitalul al-Quds din Fâșia Gaza este „scos din funcțiune și nu mai este operațional”. Societatea de Semilună Roșie transmite că „încetarea serviciilor se datorează epuizării combustibilului disponibil și întreruperii alimentării cu energie electrică”.

Asta în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară că a pierdut comunicarea cu contactele sale de la principalul spital din Gaza, Al-Shifa.

OMS transmite că are „îngrijorări grave” legate de siguranța personalului și a pacienților de acolo, prinși în capcană de luptele din jurul spitalului.

Ministerul Sănătății din Gaza spune că există încă 1.500 de pacienți la spitalul al-Shifa, împreună cu 1.500 de personal medical și între 15.000 și 20.000 de persoane care caută adăpost.

Canalul social media în limba arabă al armatei israeliene transmite că va exista din nou un coridor limitat, deschis duminică, pentru ca locuitorii din nordul Fâșiei Gaza să se mute la sud de râul Gaza, între 9 dimineață și 4 după-amiază.

De asemenea, armata israeliană a anunțat o „încetare tactică temporară a activităților militare în scopuri umanitare în satul Jabalia și Ezbet Mlin”, între 10:00 și 14:00, ora locală.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a repetat că Israelul deschide un coridor de evacuare care ar permite oamenilor să se mute „din spitalele Shifa, Rantisi și Nasser”.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a anunțat că Israelul deschide un coridor de evacuare care ar permite oamenilor să se mute din spitalele care se află în centrul luptelor dintre IDF și Hamas.
Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a anunțat că Israelul deschide un coridor de evacuare care ar permite oamenilor să se mute din spitalele care se află în centrul luptelor dintre IDF și Hamas.

Trei mari canale de știri TV din Israel au declarat că există unele progrese în direcția unui acord pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza.

Benjamin Netanyahu a declarat că nu va discuta detaliile unui posibil acord, care ar presupune eliberarea în etape a 50-100 de femei, copii și bătrâni în timpul unei pauze de trei până la cinci zile în lupte. Potrivit rapoartelor canalelor, Israelul va elibera femei și prizonieri palestinieni minori și va lua în considerare să lase combustibil în Gaza, rezervându-și în același timp dreptul de a relua luptele.

Mai mulți cetățeni străini sosesc în Egipt prin Rafah

Zeci de cetățeni străini au fost evacuați duminică din Gaza prin punctul de trecere Rafah și au ajuns în Egipt. Cei care au trecut erau deja înscriși pe o listă pre-aprobată.

Polițiștii palestinieni de control al pașapoartelor afiliați Hamas verifică documentele celor care vor să treacă în Egipt prin Rafah.
Polițiștii palestinieni de control al pașapoartelor afiliați Hamas verifică documentele celor care vor să treacă în Egipt prin Rafah.

Este prima evacuare a cetățenilor străini de joi, când peste 300 de persoane au plecat din Gaza. Cinci pacienți palestinieni răniți au fost evacuați vineri și au ajuns în Egipt pentru tratament.

Situat în nordul Sinaiului din Egipt, punctul de trecere Rafah este singurul care nu este controlat de Israel.

Luptele continuă la granița dintre Israel și Liban

Forțele de apărare israeliene au declarat că rachete antitanc au fost trase duminică de Hezbollah și au lovit o serie de ținte civile. IDF a declarat că ripostează cu focuri de artilerie.

Un purtător de cuvânt al serviciului de ambulanță israelian a declarat că o persoană a fost rănită critic și între trei și cinci persoane au fost rănite.

Membri ai forței menținere a păcii ONU (UNIFIL) stau pe un turnul de observație în sudul Libanului, în apropiere de granița cu Israelul.
Membri ai forței menținere a păcii ONU (UNIFIL) stau pe un turnul de observație în sudul Libanului, în apropiere de granița cu Israelul.

Sâmbătă, liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat că va continua să lupte împotriva Israelului.

Forța ONU de menținere a păcii din Liban, Unifil, a declarat că un membru al forțelor de menținere a păcii a fost lovit de un glonț în sudul Libanului, în apropiere de frontiera cu Israelul. Soldatul se recuperează și este în stare stabilă în prezent. Originea focurilor de armă este necunoscută și că a lansat o anchetă.

Actualizare realizată folosind informații Reuters, AP, The Guardian, BBC și CNN.

Premierul Benjamin Netanyahu respinge apelurile pentru încetarea focului în Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile internaționale tot mai mari pentru încetarea focului. El a spus că lupta Israelului pentru a zdrobi militanții Hamas aflați la guvernare în Gaza va continua cu „toată forța”, potrivit AP.

O încetare a focului ar fi posibilă numai dacă toți cei 239 de ostatici deținuți de militanții din Gaza sunt eliberați, a declarat Netanyahu într-un discurs televizat sâmbătă seara, în timp ce luptele de aproape au izbucnit în jurul celui mai important spital din inima orașului Gaza.

„Războiul împotriva Hamas avansează cu toată forța și are un singur scop, acela de a câștiga. Nu există alternativă la victorie”, a spus Netanyahu.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile internaționale tot mai mari pentru încetarea focului.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile internaționale tot mai mari pentru încetarea focului.

Luptele au avut loc în jurul spitalului al-Shifa, sub care guvernul israelian crede că Hamas își are sediul, în ultimele zile. Situația de la spital, unde se adăpostesc și mii de palestinieni care fug de atacurile israeliene, a devenit din ce în ce mai disperată.

Ministerul Sănătății din Gaza spune că există încă 1.500 de pacienți la spitalul al-Shifa, împreună cu 1.500 de personal medical și între 15.000 și 20.000 de persoane care caută adăpost, relatează Associated Press.

În cursul zilei de sâmbătă, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că a pierdut contactul cu personalul său de acolo și și-a exprimat "îngrijorarea gravă" pentru siguranța tuturor celor prinși acolo de lupte, cerând în același timp o încetare imediată a focului.

Armata israeliană va ajuta la evacuarea copiilor blocați duminică în spitalul Dar al-Shifa din Gaza, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

„Personalul spitalului Shifa a solicitat ca mâine să ajutăm bebelușii din secția de pediatrie să ajungă la un spital mai sigur. Vom oferi asistența necesară”, a declarat Hagari într-o conferință de presă.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat moartea a încă cinci soldați israelieni în Gaza. Armata israeliană a declarat că 46 de persoane au fost ucise de când au început operațiunile terestre acolo.

Șeful partidului Hezbollah din Liban a declarat că aripa sa armată a folosit noi tipuri de arme și a lovit noi ținte în Israel și a promis că frontul împotriva Israelului va rămâne activ.

În replică, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a avertizat Hezbollah să nu escaladeze luptele de-a lungul frontierei.

Liderii arabi și musulmani au condamnat acțiunile „barbare” ale forțelor israeliene în Gaza, dar nu s-au pus de acord asupra unor sancțiuni economice și politice împotriva Israelului.
Liderii arabi și musulmani au condamnat acțiunile „barbare” ale forțelor israeliene în Gaza, dar nu s-au pus de acord asupra unor sancțiuni economice și politice împotriva Israelului.

Liderii arabi și musulmani au condamnat acțiunile „barbare” ale forțelor israeliene în Gaza, dar nu s-au pus de acord asupra unor sancțiuni economice și politice împotriva Israelului, la summitul extraordinar al liderilor arabo-islamici din Arabia Saudită.

Declarația finală de sâmbătă a respins afirmațiile Israelului că acționează în „autoapărare” și a cerut Consiliului de Securitate al ONU să adopte „o rezoluție decisivă și obligatorie” pentru a opri „agresiunea” Israelului.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a cerut guvernelor islamice să desemneze armata israeliană drept „organizație teroristă”, invocând operațiunile sale actuale din Fâșia Gaza.

Protestatarii anti-război s-au adunat sâmbătă seara la Tel Aviv pentru a cere încetarea focului și eliberarea ostaticilor de către Hamas.

De asemenea, sute de mii de oameni au mărșăluit pașnic prin centrul Londrei ieri pentru a protesta împotriva bombardamentelor continue ale Israelului asupra Fâșiei Gaza. Poliția metropolitană a declarat că aproximativ 300.000 de persoane s-au adunat în capitală din toate părțile țării, în timp ce organizatorii evenimentului pro-palestinian au estimat numărul la 800.000 și au susținut că a fost unul dintre cele mai mari marșuri din istoria britanică.

Zeci de mii de persoane au participat la Londra la un marș prin care au cerut încetarea focului în Gaza, în conflictul dintre Israel și Hamas.
Zeci de mii de persoane au participat la Londra la un marș prin care au cerut încetarea focului în Gaza, în conflictul dintre Israel și Hamas.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG