Linkuri accesibilitate

Premierul Orban își va asuma chiar înainte de Crăciun răspunderea în parlament pe bugetul pentru 2020


Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban intenționează să vină în fața parlamentului pe 23 decembrie pentru angajarea răspunderii pe legea bugetului, după ce a obținut acordul conducerii PNL în acest sens.

”Cea mai bună dată este 23 decembrie. Mâine vom decide procedura. Până la 31 decembrie, România trebuie să aibă un buget din partea guvernului PNL", a precizat Orban la finalul Biroului Executiv al PNL de luni.

Orban a spus că va accepta acele amendamente de la USR și ALDE care vor fi ”în beneficiul cetățenilor” și că există câteva propuneri pentru restrângerea unor cheltuieli, precum înghețarea indemnizatiilor celor care ocupă funcții de demnitate publică și reducerea subvenției alocate către partidele politice.

Premierul Orban a luat această decizie în pofida opoziției USR, care a declarat în câteva rânduri că nu este de acord ca guvernul să-și asume răspunderea pe legea bugetului, deoarece ar fi ”un precedent periculos”.

În același timp, PSD, prin vocea lui Marcel Ciolacu, a declarat că dacă guvernul va face această asumare va contesta legea la Curtea Constituțională. Ludovic Orban nu dă însă prea mare importanță acestei amenințări:

”Mă interesează mai puțin ce face PSD. Este fundamental pentru România ca toți cetățenii români, toate firmele, toate autoritățile locale să știe la ce să se aștepte de la bugetul de stat. Așa se întâmplă în toate țările civilizate”.

Săptămâna trecută, Ludovic Orban a afirmat că Guvernul va alege varianta asumării răspunderii pe Legea bugetului de stat, în cazul în care Executivul ca constata că există un pericol de a tergiversa dezbaterea și adoptarea. Premierul a mai spus că Legea bugetului trebuie adoptată până la finalul anului și nu în luna martie, așa cum a făcut PSD.

Șeful Executivului a mai spus că Guvernul va evalua situația la nivelul Parlamentului și apoi va lua o decizie privind forma în care va fi adoptată Legea bugetului de stat pe anul viitor. „Dacă vom constata că există pericol al tergiversării, există și această variantă de angajare a răspunderii. Vom face o evaluare a situației la nivelul Parlamentului, a potențialului de Opoziție al PSD și la potențialul de denaturare a bugetului statului pe care îl are PSD. Dacă mergem pe angajarea răspunderii, așa cum am anunțat și am și făcut pe prima angajare de răspundere, fiecare parlamentar, grup politic are posibilitatea de a depune amendamente, urmând ca Guvernul să le analizeze și să le respingă sau să le adopte”, a declarat Orban.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG