Linkuri accesibilitate

Premierul Orban anunță că Guvernul va aloca un miliard de euro pentru extinderea rețelei de gaz


Premierul Ludovic Orban, prezent sâmbătă la punerea în funcţiune a reţelei de gaze naturale în comuna Moara din judeţul Suceava, a declarat că Guvernul va aloca un miliard de euro, în următorii șapte ani, pentru extinderea rețelei de gaz din România, în condițiile în care doar 35% din populație este racordată la această rețea.

„La ora actuală, deşi România deţine rezerve de gaz extrem de importante, doar 35% din populaţia României este conectată la reţelele de gaz natural. Pentru comparaţie, Ungaria - care nu se compară cu România în materie de rezerve de gaz - are racordată la reţeaua de gaz peste 90% din populaţie. Din cauza faptului că multe gospodării ale populaţiei nu sunt racordate la reţeaua de gaz, apelează la sisteme de încălzire cu lemn sau alte sisteme care nu sunt eficiente, au costuri mari, poluează şi creează foarte multe probleme cetăţenilor, în exploatare”, a spus premierul.

În acest context, premierul Orban a anunțat un program cu o finanțare de un miliard de europentru care să ducă la dublarea numărului de gospodării racordate la rețeau de gaz din România, obiectivul Executivului fiind acela de a „de a susţine autorităţile locale să înfiinţeze distribuţii de gaz pe raza localităţilor”.

Potrivit șefului Executivului, banii ar urma să vină din fondurile europene.

„Decizia noastră este de a folosi fonduri europene pentru a susține comunitățile locale în finanțarea proiectelor de investiții de înființare de distribuții de gaz. Din fonduri europene vom aloca un miliard de euro în următorii șapte ani. Pe exercițiul 2014-2021 suntem pe punctul de a obține aprobarea Comisiei Europene pentru alocarea sunei de 200 de milioane de euro pentru acest obiectiv de investiții. Restul de 800 de milioane vor fi prevăzuți în bugetul pe care îl va avea România din bugetul UE pe exercițiul 2021-2017”, a spus Ludovic Orban.

XS
SM
MD
LG