Linkuri accesibilitate

Premierul Orban anunță modificări la legea de funcționare a Curții Constituționale


Curtea Constituțională

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, că după alegeri va pregăti o modificare a Legii care asigură funcționarea Curții Constituționale.

Șeful Executivului a spus că sunt necesare modificări astfel încât „să determinăm un comportament corect al Curții Constituționale”

Am anunțat că după alegeri vom pregăti o propunere de modificare. Este clar că trebuie schimbată și, din păcate, sunt necesare schimbări ale prevederilor de la nivel constituțional și vom pregăti o modificare astfel încât să punem Curtea Constituțională în cadrul constituțional, să determinăm un comportament corect al Curții Constituționale”, a spus premierul la Realitatea Plus.

Acesta a afirmat că au existat multe decizii în ultima vreme „care au creat impresia despre Curtea Constituțională că este o filială a PSD. Ori lucrul acest nu poate fi acceptat”.

Premierul Orban a vorbit prima dată despre modificarea legii de funcționare a CCR , La începutul lunii mai, când judecătorii hotărau că amenzile aplicate celor ce încalcă prevederile ordonanțelor militare pe perioada stării de urgență au fost neconstituționale. Ulterior, prim-ministrul sugera că metoda de desemnare a judecătorilor Curții ar putea fi schimbată.

„Suntem din ce în ce mai hotărâți să găsim soluții pentru a schimba prevederile constituționale și legale care reglementează activitatea Curții Constituționale, pentru că este clar că trebuie schimbată dacă a dus la o asemenea componență a Curții Constituționale, care să transforme Curtea Constituțională într-un inamic al Constituției și într-un instrument de exploatare, de interpretare subiectivă a Constituției, de cele mai multe ori împotriva interesului general”, afirma Ludovic Orban.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG