Linkuri accesibilitate

Premierul Orban anunță un fond de investiții de 300 de milioane de euro


Ludovic Orban
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a vorbit, duminică seară, despre crearea unui fond de investiții de 300 de milioane de euro care să vină în sprijinul companiilor afectate de pandemia de coronavirus.

Avem în plan crearea unui fond de investiții cu capital inițial de 300 de milioane de euro, cu management independent, care va fi listat la Bursă”, a anunțat Orban, la Digi24.

Pe modelul programul IMM Invest destinat companiilor mici și mijlocii, Orban a promis un program de sprijin și pentru marile companii.

Una din marile probleme pe care le avem în România este următoarea: nu există un sprijin suficient de mare al companiilor. Bursa nu e încă dezvoltată. (...) Sistemul financiar-bancar este un sistem relativ prudent. Avem intermedierea a 25-27%. Nu este normal. Sistemul financiar bancar trebuie să susţină economia. Lor le-a convenit să împrumute statul care este un plătitor garantat. (...) Vom lansa programul de susţinere a marilor companii, ca să dăm un stimulent sistemului financiar-bancar să finanţeze companiile, să finanţeze investiţiile, sau creditele pentru capital de lucru, de care au atâta nevoie companiile. (...) Dacă o companie intră în blocaj, îţi afectează mai multe companii, otrăveşte practic un întreg lanţ economic. Şi atunci e un sistem de asigurare a creditului comercial. Pregătim instrumentul ăsta de garantare a asigurării creditului comercial, astfel încât să nu se blocheze relaţiile economice", a precizat Ludovic Orban.

Premierul a vorbit și despre sumele alocate recent în cadrul programului european de relansare economică, unde României i-au fost alocate 31 de miliarde de euro.

Va trebui să pregătim măsurile pentru a obține aceste finanțări, să vedem pe ce putem folosi acești bani”, a arătat premierul, precizând că „principala direcție de cheltuire a banilor va fi în investiții: autostrăzi, energie.

Premierul a mai spus că "ani buni, modelul de creştere economică care a fost aplicat în România a fost un model greşit" pentru că "a stimulat artificial consumul prin creşterea veniturilor fără acoperire economică în zonele controlate de Guvern".

Nu au fost sprijinite investiţiile, nu a fost sprijinită dezvoltarea capacităţilor de producţie, nu a fost sprijinită cercetarea, inovarea, dezvoltarea, transferul economic - lucrurile care îţi asigură competitivitatea. S-au luat decizii catastrofale din punct de vedere economic, care au distrus competitivitatea companiilor româneşti - vezi Ordonanţa 114", a adăugat Orban.

XS
SM
MD
LG