Linkuri accesibilitate

Premierul Orban: Garantez 100% că nu va fi niciun lockdown după alegeri


Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că România nu își permite un lockdown și a spus că „garantează 100%” că acest lucru nu se va întâmpla după alegeri.

Premierul Ludovic Orban a spus că în ultimele 8 zile se înregistrează un trend descendent în ceea ce privește cazurile de Covid și că în 5 din ultimele 7 zile numărul persoanele vindecate este mai mare decât al celor infectate.

„E adevărat că s-a testat mai puțin pentru ca au fost zile libere și nu au funcționat toate centrele de testare, dar activitatea de testare se reia de astăzi în condiții normale, în funcție de solicitări, și vom avea date relevante. Există semne evidente de reducere”, a spus Orban, la România Tv, citat de Mediafax.

Întrebat despre un posibil lockdown după alegerile din 6 decembrie, premierul a spus că România nu își permite în acest moment o astfel de măsură.

„Garantez 100% că nu va fi niciun lockdown, România nu-și poate permite așa ceva, nu ne putem permite din punct de vedere economic, al perioadei care urmează. Nu se va întâmpla”, a mai spus premierul.

Miercuri, și președintele Klaus Iohannis a vorbit despre o scădere a numărului de cazuri și anunța și o primă măsură de relaxare prin redeschiderea piețelor din spații închise. Decizia va fi oficializată în ședința CNSU de joi.

„Procedura legală e următoarea: se formulează propunerea în CNSU. Mâine (nr. joi) va fi CNSU în care discutăm chestiunea redeschiderii piețelor, discutăm chestiunea unor eventuale îmbunătățiri ale reglementărilor legate de ziua votului, să fie un pic mai clar ce se întâmplă cu reprezentanții din birourile electorale ale secțiilor de votare, că ei își vor desfășura activitatea după ora 23.00, ce se întâmplă cu candidații, care au dreptul să participe la procesul de numărare și cumva trebuie scoși de sub restricții. Și, de asemenea, trebuie reactualizată lista țărilor”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că sunt trei motive care au stat la baza deciziei de redeschidere a piețelor.

„Unu: suntem pe un trend descendent, nu mai există riscul major care exista, doi: sunt convins că după decizia de suspendare a activității piețelor, administratorii vor respecta normele de restricții sanitare, pe care le vom reevalua și trei: vine iarna și într-adevăr e frig deja. Într-un fel am și lăsat să se înteleagă într-o comunicare că măsura e temporară și normal, când vine frigul, dacă ne vor permite condițiile epidemiologice, vom lua măsurile de redeschidere a piețelor”, a mai spus premierul.

XS
SM
MD
LG