Linkuri accesibilitate

Premiu creat în memoria jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia


Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia

Parlamentul European a decis luni crearea unui premiu jurnalistic prin care va fi recunoscută munca ziariştilor în susţinerea valorilor europene, ca recunoştinţă pentru jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia, asasinată în 2017 după publicarea mai multor investigații despre cazuri de corupţie care conduceau către membri ai guvernului ţării sale, relatează agenţia EFE.

Premiul, propus de grupul Verzilor / Alianța Liberă Europeană va distinge jurnalismul remarcabil care gravitează în jurul principiilor și valorilor Uniunii Europene. Acesta va fi acordat pentru articole pe teme de interes legate de valorile consacrate în Carta Europeană a Drepturilor Omului și care rezultă din jurnalismul aprofundat, făcut de jurnaliști profesioniști sau echipe de jurnaliști de orice naționalitate.

Premiul va fi evaluat de un grup de jurnaliști independenți și va oferi o finanțare de 20.000 de euro.

Juriul care decide câştigătorul va fi alcătuit din jurnalişti independenţi, iar premiul va purta numele jurnalistei Daphne Caruana Galizia, ucisă pe 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija.

Ea investiga atunci informaţii din „Panama Papers'' referitoare la fapte de corupţie în rândul membrilor guvernului condus de premierul Joseph Muscat.

„Jurnaliștii încă nu sunt în siguranță în Uniunea Europeană. Faptul că sunt amenințați este un semn al unor probleme mult mai profunde - și acest premiu în sine va ajuta UE să abordeze aceste probleme. Dar onorăm, în același timp, și o persoană prin acest premiu. Doamna Caruana Galizia știa că se expune pericolului, dar a continuat. A lăsat în urmă o familie. Astăzi nu este, din acest motiv, o zi pentru a sărbători ceva, ci pentru a ne aminti și a onora o persoană cu curaj”, a spus deputata Verzilor/ALE, Heidi Hautala, vicepreședinte al Parlamentului European.

Și Sven Giegold, europarlamentar, membru al aceluiași grup din Parlamentul European, care a participat la misiunile Parlamentului European în Malta, a spus că premiul „Daphne Caruana Galizia” va consolida jurnalismul de investigație, curajul și libertatea presei, demonstrate de Daphne și de mulți alții prin dezvăluiri despre diferite afaceri de corupție din ultimii ani.

„Există probleme cu libertatea presei, nu numai în Malta, ci și în Ungaria, Polonia și Slovacia. Numele lui Daphne Caruana Galizia a fost ales pentru acest premiu datorită lucrărilor vitale pe care le-a făcut în Malta pentru a scrie persistent și consecvent despre corupție și spălare de bani ".

XS
SM
MD
LG