Linkuri accesibilitate

Premiul Nobel pentru Medicină acordat pentru descoperirea virusului hepatitei C


Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat luni cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice.

Ei au primit reputata distincție, pentru anul 2020, drept recunoaștere a eforturilor lor pentru „descoperirea virusului hepatitei C".

Descoperirea virusului hepatitei C a făcut posibilă descoperirea cauzelor celorlalte hepatite cronice, pe lânge cei deja știute A și B, și a făcut posibile teste de sânge și producerea de noi medicamente care au salvat milioane de vieți, arată comitetul de decernare a premiilor.

Virusul hepatitei C cauzează ciroză și cancer al ficatului.

Laureaţii premiilor Nobel pentru fizică, chimie, literatură şi pace vor fi anunţaţi tot în această săptămână, în zilele de marţi, miercuri, joi şi vineri, iar câştigătorul premiului pentru economie va fi anunţat săptămâna viitoare, pe 12 octombrie.

În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii recenţi.

Premiile în sine – constând într-o medalie şi o diplomă – urmează să fie înmânate pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Ceremonia de înmânare a premiului Nobel pentru pace, organizată la Oslo, a fost mutată într-o sală mai mică şi se va desfăşura cu un număr redus de invitaţi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG