Linkuri accesibilitate

Un preot influent al Bisericii Ortodoxe Ruse le numește „prostituate neplătite” pe femeile care sunt în cuplu și necăsătorite


Preotul Dmitri Smirnov, primul din dreapta

„M-am trezit în această dimineață și am aflat că sunt o prostituată", a scris o utilizatoare de Twitter din Moscova, într-o postare făcută pe 16 februarie.

Femeia a făcut referire la declarațiile controversate făcute în ziua precedentă de un ierarh al Bisericii Ruse, Dmitri Smirnov, care a declarat răspicat că femeile care trăiesc cu partenerii lor fără să fie căsătorite sunt comparabile cu „prostituatele neplătite”.

„Femeile noastre nu înțeleg ce înseamnă căsătoria”, a spus Smirnov, care este membru al Comisiei patriarhale ortodoxe ruse pentru familie, la o adunare a unei societăți ortodoxe: „Nimeni nu spune 'Sunt o prostituată neplătită', așa că spune 'Sunt într-o relație liberă'. Serios? Furnizați doar servicii gratuite - asta e tot. Și nimeni nu te consideră soție."

Comentariile sale au declanșat imediat o întreagă furtună pe rețelele de socializare. Mitropolitul Ilarion, șeful biroului de afaceri externe al Patriarhiei Moscovei, organul de conducere al bisericii, și-a cerut scuze pe 17 februarie, dar, de asemenea, l-a și apărat pe Smirnov, sugerând că nu a spus nimic rău.

„Îmi cer scuze numeroaselor femei care s-au simțit jignite de ultimele declarații șocante ale acestui preot", a spus mitropolitul. El a adăugat că deși Smirnov face frecvent astfel de declarații, le face „cu bune intenții”, pentru a „atrage atenția publicului asupra temei apărării căsătoriei și familiei”.

Cu toate acestea, chiar și unii comentatori social-conservatori și pro-Kremlin au spus că Smirnov a jignit milioane de femei ruse.

„Decizia de a nu înregistra căsătoria nu exclude relațiile de respect reciproc sau iubirea pe care doi adulți și-o poartă”, a declarat Irina Kirkora, adjunctă a șefului consiliului consultativ al Kremlinului pentru drepturile omului și societatea civilă, potrivit Interfax. „Nu afectează nici aranjamentele lor cu privire la proprietate și nici nu-i privează pe copii de dreptul de a primi sprijin de la ambii părinți.”

Comentariile lui Smirnov au fost „crude și insultătoare, nedemne de marile tradiții ale bisericii creștine”, a spus politologul pro-Kremlin, Serghei Markov - un fost deputat al partidului de la guvernare, Rusia Unită, în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

„Căsătoria de drept comun este norma pentru zeci de milioane de oameni", a adăugat el. „Încetează să-ți bagi nasul în paturile oamenilor care se iubesc și nu jignesc pe nimeni”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a cerut în mod clar bisericii să spună cum ar trebui să fie numiți bărbații care trăiesc în astfel de uniuni.

Iar Margarita Simonian, redactor-șef al rețelei de televiziune Russia Today, finanțată de stat, a declarat că de fiecare dată când ia în considerare căsătoria, cineva din biserică iese cu o astfel de declarație.

„Din nou, nu mă voi căsători”, a scris ea pe Facebook. „Pur și simplu din principiu”.

Alți utilizatori ai rețelelor sociale s-au întrebat dacă Smirnov o consideră „o prostituată” și pe fosta gimnastă, fost deputat în Duma de Stat, din partea partidului Rusia Unită, Alina Kabaeva, despre care s-a zvonit că a avut o relație cu președintele Vladimir Putin.

Smirnov nu este la prima declarație care șochează opinia publică. Tot el este cel care a spus că „democrația a fost o eroare” sau că „viitorul aparține musulmanilor”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG