Linkuri accesibilitate

Un preot influent al Bisericii Ortodoxe Ruse le numește „prostituate neplătite” pe femeile care sunt în cuplu și necăsătorite


Preotul Dmitri Smirnov, primul din dreapta
Preotul Dmitri Smirnov, primul din dreapta

„M-am trezit în această dimineață și am aflat că sunt o prostituată", a scris o utilizatoare de Twitter din Moscova, într-o postare făcută pe 16 februarie.

Femeia a făcut referire la declarațiile controversate făcute în ziua precedentă de un ierarh al Bisericii Ruse, Dmitri Smirnov, care a declarat răspicat că femeile care trăiesc cu partenerii lor fără să fie căsătorite sunt comparabile cu „prostituatele neplătite”.

„Femeile noastre nu înțeleg ce înseamnă căsătoria”, a spus Smirnov, care este membru al Comisiei patriarhale ortodoxe ruse pentru familie, la o adunare a unei societăți ortodoxe: „Nimeni nu spune 'Sunt o prostituată neplătită', așa că spune 'Sunt într-o relație liberă'. Serios? Furnizați doar servicii gratuite - asta e tot. Și nimeni nu te consideră soție."

Comentariile sale au declanșat imediat o întreagă furtună pe rețelele de socializare. Mitropolitul Ilarion, șeful biroului de afaceri externe al Patriarhiei Moscovei, organul de conducere al bisericii, și-a cerut scuze pe 17 februarie, dar, de asemenea, l-a și apărat pe Smirnov, sugerând că nu a spus nimic rău.

„Îmi cer scuze numeroaselor femei care s-au simțit jignite de ultimele declarații șocante ale acestui preot", a spus mitropolitul. El a adăugat că deși Smirnov face frecvent astfel de declarații, le face „cu bune intenții”, pentru a „atrage atenția publicului asupra temei apărării căsătoriei și familiei”.

Cu toate acestea, chiar și unii comentatori social-conservatori și pro-Kremlin au spus că Smirnov a jignit milioane de femei ruse.

„Decizia de a nu înregistra căsătoria nu exclude relațiile de respect reciproc sau iubirea pe care doi adulți și-o poartă”, a declarat Irina Kirkora, adjunctă a șefului consiliului consultativ al Kremlinului pentru drepturile omului și societatea civilă, potrivit Interfax. „Nu afectează nici aranjamentele lor cu privire la proprietate și nici nu-i privează pe copii de dreptul de a primi sprijin de la ambii părinți.”

Comentariile lui Smirnov au fost „crude și insultătoare, nedemne de marile tradiții ale bisericii creștine”, a spus politologul pro-Kremlin, Serghei Markov - un fost deputat al partidului de la guvernare, Rusia Unită, în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

„Căsătoria de drept comun este norma pentru zeci de milioane de oameni", a adăugat el. „Încetează să-ți bagi nasul în paturile oamenilor care se iubesc și nu jignesc pe nimeni”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a cerut în mod clar bisericii să spună cum ar trebui să fie numiți bărbații care trăiesc în astfel de uniuni.

Iar Margarita Simonian, redactor-șef al rețelei de televiziune Russia Today, finanțată de stat, a declarat că de fiecare dată când ia în considerare căsătoria, cineva din biserică iese cu o astfel de declarație.

„Din nou, nu mă voi căsători”, a scris ea pe Facebook. „Pur și simplu din principiu”.

Alți utilizatori ai rețelelor sociale s-au întrebat dacă Smirnov o consideră „o prostituată” și pe fosta gimnastă, fost deputat în Duma de Stat, din partea partidului Rusia Unită, Alina Kabaeva, despre care s-a zvonit că a avut o relație cu președintele Vladimir Putin.

Smirnov nu este la prima declarație care șochează opinia publică. Tot el este cel care a spus că „democrația a fost o eroare” sau că „viitorul aparține musulmanilor”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG