Linkuri accesibilitate

Președinta Comisiei Europene acuză Polonia și Ungaria de șantaj


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că dacă Ungaria și Polonia au de obiectat la condiționarea accesului la fondurile europene de respectarea principiilor de bază ale statului de drept, se pot adresa Curții Europene de Justiție.

„Acolo ne rezolvăm problemele juridice. Nu pe spinarea a milioane de europeni care așteaptă cu disperare un ajutor, în mijlocul unei crize profunde”, a subliniat șefa executivului european.

Von de Leyen a reafirmat că mecanismul gândit de Comisia Europeană, Parlament și Consiliul european este „binevenit, echilibrat și necesar” și apără principiile de bază ale statului de drept.

„Greu de înțeles de ce s-ar opune cineva” a mai spus von der Leyen într-o declarație video, dată publicității pe 1 decembrie.

Luni seară, la Varșovia, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, şi omologul său ungar, Viktor Orban, au anunțat că își menţin veto-ul, prin care blochează bugetul multianual al UE și fondul de zeci de miliarde de euro pentru refacerea economiilor post-Covid.

Ei cer în continuare să se renunțe la condiționarea accesului la fondurile europene de respectarea principiilor de bază ale statului de drept, în primul rând independența justiției și a mediilor.

Luni seară, la Varșovia, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a declarat, la încheierea întrevederii dintre cei doi premieri, că se așteatpă acum „propuneri” din partea preşedinţiei germane a Uniunii Europene.

XS
SM
MD
LG