Linkuri accesibilitate

Claudia Sheinbaum este prima femeie președinte a Mexicului


Claudia Sheinbaum a devenit prima președintă a Mexicului în istoria de 200 de ani a țării.
Claudia Sheinbaum a devenit prima președintă a Mexicului în istoria de 200 de ani a țării.

Claudia Sheinbaum, câștigătoarea preconizată a alegerilor prezidențiale din Mexic, va deveni prima femeie președinte din istoria de 200 de ani a țării. Rezultatele preliminare ale alegerilor de duminică arată că Sheinbaum a câștigat cel puțin 58% din voturi.

După aflarea primelor rezultate oficiale ale alegerilor, Claudia Sheinbaum, reprezentând curentul politic de stânga, a dedicat victoria ei femeilor din Mexic.

„Nu am reușit singură. Am reușit cu eroinele noastre care ne-au dat patria, cu mamele, fiicele și nepoatele noastre a spus Sheinbaum, care a adăugat:

„Am demonstrat că Mexicul este o țară democratică cu alegeri pașnice”, a mai spus Claudia Sheinbaum.

Institutului Electoral Național a transmis că Sheinbaum a avut între 58,3% și 60,7% din voturi, potrivit unui eșantion statistic reprezentativ.

Candidatul opoziției Xochitl Galvez a avut între 26,6% și 28,6% din voturi, iar Jorge Álvarez Máynez a avut între 9,9% și 10,8% din voturi.

Potrivit datelor preliminare, Partidul Morena al Claudiei Sheinbaum ar urma, de asemenea, să dețină majorități în ambele camere ale Congresului.

Mexicul se pregătea oricum de o schimbare istorică, în condițiile în care și principalul contracandidat era femeie, Xochitl Galvez.

Sheinbaum va fi, de asemenea, prima persoană de origine evreiască care va conduce țara, majoritar catolică.

Candidata opoziției la alegerile din Mexic a fost Xochitl Galvez.
Candidata opoziției la alegerile din Mexic a fost Xochitl Galvez.

Ea își va începe mandatul de șase ani la 1 octombrie. Constituția Mexicului nu permite realegerea.

Principalul candidat al opoziției, Gálvez, antreprenoare în domeniul tehnologiei și fostă senatoare, a promis că va adopta o politică agresivă față de crima organizată.

După aflarea rezultatelor preliminare, Xochitl Galvez a recunoscut victoria Claudiei Sheinbaum.

„Vreau să subliniez că recunoașterea mea (a victoriei lui Sheinbaum) vine cu o cerere fermă de rezultate și soluții la problemele grave ale țării”.

Aproape 100 de milioane de oameni au fost înregistrați pentru a vota în Mexic, iar prezența la vot a fost de aproximativ 60%.

Alegătorii au ales, de asemenea, guvernatori în nouă din cele 32 de state ale țării și au ales candidați pentru ambele camere ale Parlamentului, mii de primării și alte posturi locale.

Violența persistentă a cartelurilor și performanța economică nesatisfăcătoare a Mexicului au fost principalele teme din campania electorală.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG