Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis, la Neptun de 1 mai. Avionul de lux închiriat în turneul sud-american l-a adus direct la Constanța


Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, primiți de garda președintelui brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva.
Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, primiți de garda președintelui brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva.

Președintele Klaus Iohannis și soția s-au cazat la vila de protocol de la Neptun înainte de minivacanța de 1 Mai, după ce avionul de lux cu care soții Iohannis au călătorit în turneul sud-american i-a adus la Constanța.

„Boeingul 737-900ER închiriat de Administrația Prezidențială pentru vizita din America Latină a președintelui tocmai a aterizat pe aeroportul din Constanța. La retur, acesta a zburat din Buenos Aires (Argentina) spre Constanța cu stop pentru realimentare în Capul Verde”, scrie BoardingPass pe pagina sa de Facebook.

Președintele Iohannis și soția au fost într-un turneu sud-american, în Brazilia, Chile și Argentina.

Programat să dureze între 18 și 26 aprilie, turneul sud-american este reflectat pe site-ul Administrației Prezidențiale între 18 și 25 aprilie (ultimul eveniment, la 16,40, ora României).

Soții Iohannis au revenit în România vineri, pe 28 aprilie, și au aterizat direct la Constanța, înainte de minivacanța de 1 mai, în fapt un weekend prelungit și cu ziua de luni pe care o petrec în vila de protocol a Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS)de la Neptun încă de vineri.

Potrivit execuției bugetare publicate de Administrația Prezidențială pentru luna martie, deplasările externe au costat 10,385 milioane de lei, adică 2,1 milioane de euro. Suma reprezintă aproape 40% din întregul buget alocat deplasărilor externe pentru 2023.

De la începutul anului, vizitele peste hotare au costat Președinția 12,2 milioane de lei, (2,47 milioane de euro), adică mai mult decât s-a cheltuit în fiecare an între 2016 - 2021.

Bugetul alocat deplasărilor externe de Administrația Prezidențială este, în 2023, de 27 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că președintele a cheltuit deja aproape jumătate din bani.

Europa Liberă a făcut aici o analiză amănunțită a costurilor vizitelor externe, până în martie 2023.

Administrația Prezidențială a închiriat același avion de lux și pentru deplasaera în Japonia, potrivit BoardingPass.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG